Deser z tapioki to szybki i bardzo smaczny przepis na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Można go jeść na ciepło, na zimno, można zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Smakuje świetnie ze wszystkimi owocami, choć ja najbardziej lubię go w wersji z jagodami. W lecie robię świeży jagodowy sos, a w zimie zadowalam się dżemem. W tapioce zakochałam się od pierwszego wejrzenia – te kuleczki są przesłodkie. Same w sobie nie mają smaku, ale ich wygląd i tekstura sprawia, że w takim puddingu sprawdzają się idealnie! Mój przepis zawiera mało cukru – wolę dosłodzić go sobie dżemem, dlatego spróbujcie jeszcze ciepły deser, zanim przełożycie go do pucharków, czy taka słodkość Wam odpowiada.
Składniki na 2 porcje:
- 1/3 szklanki tapioki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ulubiony dżem lub owoce
Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż kuleczki zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy. Jemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
4 komentarze
desery na bazie tapioki są takie delikatne i pyszne!
To prawda, choć ja najbardziej je lubię za wygląd 🙂
świetny pomysł na deser:)
Proste i szybkie pomysły są najlepsze 🙂