Dziś dzień św. Patryka, czyli narodowe święto Irlandii. A cóż może być bardziej irlandzkiego, niż Guinness, Baileys i koniczynki? Chyba nic 🙂 Te trzy rzeczy połączyły się w moich babeczkach. Kakaowe ciasto z czekoladowym kremem w środku, przykryte mocno alkoholowym kremem… No i koniczynki na wierzchu 🙂 Są niezwykle delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Słodkie, alkoholowe – na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Pomysł na czekoladowe babeczki zapożyczyłam ze strony http://smittenkitchen.com/, krem lekko zmodyfikowałam dodając do niego serek Philadelphia, a koniczynki zrobiłam sama z lukru plastycznego. Nie przerażajcie się ilością cukru w przepisie – to wszystko, żeby zrównoważyć gorycz kakao.
Składniki na 15 babeczek:
- 120 ml piwa Guinness
- 110 g masła
- 45 g kakao
- 130 g mąki
- 200 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 80 g kwaśnej śmietany np. 18%
Czekoladowe nadzienie Baileys
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietany 30%
- 1 łyżka masła’
- 2 łyżki likieru Baileys
Maślano-serowy krem Baileys
- 250 g cukru pudru
- 125 g masła w temp pokojowej
- 250 g serka Philadelphia
- 4 łyżki likieru Baileys
Masło, piwo i kakao rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka i śmietanę ubić, następnie dodać masę piwno-kakaową i lekko ubić. Wsypać przesianą mąkę, cukier, sodę i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać szpatułką (już nie ubijać). Foremki na muffinki wypełnić do 3/4 wysokości i piec 17 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ostudzić.
Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietanką. Dodać łyżkę masła i wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać likier Baileys i odstawić, żeby ostygło (masa nie może być całkiem zastygnięta, bo nie będziemy mogli nadziać babeczek). Z ostygniętych babeczek wykrawamy środek. Można to zrobić za pomocą specjalnej okrągłej wykrawaczki lub po prostu noża. Do środka wkładamy trochę czekoladowego nadzienie (u mnie ok. 2 łyżeczki). Z wyciętej części odcinamy tylko „pokrywkę” i zakrywamy nadzienie.
Przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy do białości. Powoli dodajemy przesiany cukier puder (po 1-2 łyżki na raz) i ucieramy. Kiedy masło połączy się z cukrem, dodajemy powoli serek (powinien być w temp. pokojowej) i ucieramy. Na sam koniec wlewamy likier, mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Dekorujemy ozdobną końcówką. Na wierzchu układamy koniczynki z lukru królewskiego.
Smacznego!
Leave A Reply