Uwielbiam ciasto drożdżowe. Chyba nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to mój ulubiony wypiek. A ci w nim lubię najbardziej? Chyba to, jak przy pieczeniu pachnie dom – dla mnie właśnie taki zapach kojarzy się z ciepłym, rodzinnym domem. Ciasto niby zwyczajne, proste, ale dla mnie smaczniejsze, niż najbardziej wyszukane torty, babeczki czy tarty. Smakuje idealnie ze wszystkim, a nawet bez żadnych dodatków – posypane tylko samą kruszonką ze szklanką letniego mleka 🙂 Ja dziś, ze względu na porę roku, polecam Wam ciasto drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką – słodki spód, kwaśny rabarbar i chrupiąca kruszonka – w sam raz na tę deszczową sobotę…
Składniki na dużą blachę:
- ok. 400 g mąki pszennej luksusowej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- rabarbar
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zimnej margaryny, pociętej w kawałki
- 50 g cukru pudru
- ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowujemy rozczyn (mleko, mąkę i cukier odmierzmy z przygotowanych na ciasto składników): drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągu. W czasie, kiedy rozczyn rośnie, topimy masło i zostawiamy je do przestygnięcia.
Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, żółtka, sól i pozostałe mleko oraz przesianą mąkę (ilość mąki jest orientacyjna – mówi się, że dodajemy tyle, ile ciasto „zabierze”, czyli aż będzie z niego można wyrobić odstającą od ręki kulę). Całość wyrabiamy rękami, aż połączy się w gładką masę (ok. 5 minut). Następnie stopniowo dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto wstawiamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy rękoma, aż margaryna zrobi się miękka i da się formować. Ja zawsze staram się ulepić jak największą kulę, którą potem rozdrabniam palcami na mniejsze kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub margaryną formy i rozciągamy je po całym dnie, aż się dopasuje. Rośnie wysokie, więc nie martwcie się, że po rozciągnięciu jest dość cienkie. Na wierchu gęsto układamy pokrojony w kostkę rabarbar, a całość posypujemy gęsto kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i nastawiamy piekarnik na 160°.
Pieczemy ok. 50-60 minut. Ja mniej więcej w połowie pieczenia podkręcam piekarnik do 180°.
Smacznego!
5 komentarzy
Mmm, uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego z rabarbarem 🙂
przydałaby się informacja jak długo ciasto ma rosnąć 😉
Nie piszę, bo zawsze patrzę na oko 🙂 Poza tym to bardzo zależy od świeżości drożdży i temperatury.
Właśnie skończyłam piec i muszę przyznać, że rewelacyjne to malo powiedziane. Jesy po prostu cuuuuudowne! Kruszonka wyszła mało cynamonowa więc następnym razem dam więcek cynamonu:)
Cieszę się, że smakuje 🙂 To jeden z moich ulubionych przepisów na blogu 🙂