Chlebek bananowy – w zasadzie to bardziej ciasto, niż chleb, jednak w USA, skąd przepis pochodzi, mówią na to 'banana bread’. Jedno z moich ulubionych ciast – szybkie, proste, a w smaku nieziemskie. Ciasto w środku jest lekko wilgotne, a na zewnątrz chrupiące.
Składniki:
- 3-4 duże, dojrzałe banany (im bardziej miękkie, tym lepiej)
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 225 g mąki
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Na początku przygotowujemy foremkę. Ja piekę w prostokątnej formie, tzw. keksówce, wysmarowanej margaryną do pieczenia. Dodatkowo wysypuję ją kaszą manną – wspaniale smakuje po upieczeniu.
Masło roztopić. Banany rozgnieść widelcem na „ciapę” i wymieszać z masłem. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać, ale nie miksować. Przełożyć do foremki i piec równo godzinę w 170°C z termoobiegiem.
Do ciasta możecie dodać rodzynki (wcześniej namoczone) – doskonale pasują do bananów.
Smacznego!
Leave A Reply