Odrobinę zmodyfikowana wersja klasycznego chlebka bananowego – z małym dodatkiem czekolady. Jest to jeden z najprostszych przepisów, jakie znam. Minimalny nakład pracy, a smak cudowny. Może nie nadaje się na wytrawne przyjęcie, ale do popołudniowej kawy z przyjaciółką jak najbardziej. Na blogu jest już wersja klasyczna, ale z marnymi zdjęciami, postanowiłam więc wrzucić ten przepis na chlebek bananowy z czekoladą osobno.
Składniki:
- 3-4 duże, dojrzałe banany
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 225 g mąki
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
Banany rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki (czekoladę siekamy na drobne kawałki). Wszystko mieszamy łyżką – nie trzeba nic miksować. Ciasto przelewamy do wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną keksówki i pieczemy przez minumum godzinę w temp. 200 stopni (grzanie góra dół). Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy ciasto na kratkę, żeby ostygło.
Uwaga: jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki, polecam użyć czekolady mlecznej – z gorzką ciasto nie jest mocno słodkie.
Smacznego!
7 komentarzy
Banan i czekolada ? Biorę w ciemno ! 🙂
To rzeczywiście jedno z tych połączeń, które smakuje idealnie 🙂 A niedługo będą banany z karmelem 🙂
Fantastyczny! Ja dodaję jeszcze posiekane włoskie orzechy 🙂
O, dobry pomysł. Ja jeszcze muszę spróbować wersję z rodzynkami 🙂
ja dalam czekolade z orzechami posiekana garstke zmielilam orzechow…rodzynki..troche wiorek kokosowych..innym razem zamiast czekolady dodalam 1 czubata lyzke ciemnego kakao..za kazdym razem bylo super
Jak widać, to ciasto smakuje ze wszystkim 🙂
Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie 😉