Halloween już niedługo, a ja mam dla Was babeczki czarownice – wcale nie straszne, za to wyjątkowo słodkie 🙂
Kiedy zobaczyłam podobne zdjęcie na Pintereście, wiedziałam, że muszę zrobić te babeczki w tym roku na Halloween. Przeglądając blogi często pod halloweenowymi przepisami widżę komentarze typu „jakie straszne, jakie obrzydliwe, nie zjadłabym tego”. Myślę, że te babeczki czarownice zaspokoją pragnienia tych wrażliwszych czytelników 🙂 Czekoladowe babeczki z kremem maślanym i kapeluszami zrobionymi z herbatników, rożków do lodów, czekolady i lukru plastycznego. Trochę pracochłonne, ale jaki efekt! Szkoda, że w tym roku nie robię imprezy halloweenowej, byłyby w sam raz 🙂 Użyłam kremu maślanego, ponieważ jest dość stabilny i bez problemu utrzyma ciężar kapeluszy, ale możecie użyć innego ulubionego kremu.
Składniki na babeczki czarownice:
- 10 babeczek z ulubionego przepisu – u mnie czekoladowe z tego: klik!
- 10 okrągłych herbatników
- 10 rożków do lodów
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- odrobina czarnego i fioletowego lukru plastycznego
Klasyczny krem maślany
- 200 g miękkiego masła
- 400 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- fioletowy barwnik w żelu
Jak zrobić kapelusze?.
Zaczynamy od skrócenia rożków, gdyż w oryginalnym rozmiarze są za duże. Moczymy wierzchy rożków w wodzie do pożądanej wysokości, chwilę czekamy, a potem namoknięty wafelek delikatnie odłamujemy. Dlaczego moczymy? Ponieważ suchy wafel łamie się niekontrolowanie i bardzo ciężko ułamać go na takiej wysokości, jak chcemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Uwaga! Każdy kapelusz pokrywamy czekoladą osobno. Zaczynamy od ronda, czyli herbatnika. Można oczywiście kupić ciastka już pokryte czekoladą, ale wtedy ciężko będzie dobrać kolor czekolady do pokrycia wafelka. Herbatnik pokrywamy rozpuszczoną czekoladą. Rożek smarujemy od spodu, czyli od części, która będzie się łączyć z herbatnikiem, a następnie pokrywamy całą resztę i przyklejamy do „ronda” kapelusza. Tak samo robimy z pozostałymi 9 kapeluszami. Odstawiamy do zastygnięcie (można do lodówki).
Po zastygnięciu przyklejamy cienki pasek fioletowego paska, a następnie cienkie czarne paseczki klamry. Kapelusz gotowy!
Jak zrobić krem maślany?
Masło ubijamy mikserem, aż uzyska kremową konsystencję i jasny kolor. Następnie stopniowo dodajmy przesiany cukier puder i mleko. Ubijamy w ten sposób dobre kilka minut, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy barwnik i ekstrakt i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Babeczki najpierw dekorujemy kremem (u mnie za pomocą worka plastikowego i tylki 1M Wiltona), a następnie kładziemy kapelusz.
Halloweenowe babeczki czarownice gotowe!
Strasznego smacznego 🙂
8 komentarzy
boskie są te babeczki. Mistrzostwo 😉
Dziękuję 🙂
Wyglądają genialnie! 🙂
Dzięki 🙂
piękne
Piękne babeczki, wyglądają bardzo elegancko.
Świetne babeczki!
Szkoda, że tak późno na nie trafiłam bo na pewno skorzystałabym z pomysłu 🙂
http://www.zakochana-babeczka.blogspot.com
Zrobisz za rok 🙂