W internecie mnóstwo jest przepisów na takie burgery buraczane, więc i ja postanowiłam dodać swoje 🙂 Choć lista składników wydaje się długa, to są naprawdę proste w przygotowaniu. To jeden z tych przepisów: wrzuć wszystko do michy i wymieszaj 🙂 Te burgery są super, jem je w formie hamburgera albo jako kotlety do obiadu – w obu przypadkach sprawdzają się świetnie. Polecam nie tylko wegetarianom 😉
Składniki na 16 sztuk burgerów buraczanych:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 średnie buraki
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- ½ szklanki sezamu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, imbir mielony
Kaszę jaglaną płuczemy we wrzącej wodzie i gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Studzimy.
Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Słonecznik i sezam prażymy. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej. Formujemy kotlety wielkości wnętrza dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200°C z obu stron, na złoty kolor.
Burgery buraczane podajemy w bułce hamburgerowej z ulubionymi dodatkami, np.: sałatą, ogórkiem, pomidorem, cebulą kandyzowaną w occie balsamicznym, keczupem i musztardą.
Smacznego!
Ps. ten przepis znajdziecie w najnowszym numerze Kotła! Zapraszam na stronę www.magazynkociol.pl
2 komentarze
Fajny przepis, jeszcze tylko przydałoby się dać dietetyczną bułkę i ideal
Tak, to prawda, ale niestety nie mam przepisu na taką bułkę.