Uwielbiam pralinki. Są bardzo proste w przygotowaniu, choć odrobinę czasochłonne. No i niejednokrotnie przy ich sporządzaniu cała kuchnia jest pokryta czekoladą 🙂 Dziś wersja z tequilą, ale możecie do nich użyć dowolnego alkoholu albo aromatu. Czekolada ze wszystkim smakuje dobrze 🙂 Przed wami przepis na trufle z tequilą.
Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady (ja użyłam kuwertury mlecznej)
- ok. 50 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki tequili lub innego alkoholu
Czekoladę drobno pokruszyć rozpuścić w kąpieli wodnej. Uważajcie, żeby miska nie dotykała wody – wtedy czekolada może się rozwarstwić. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i alkohol. Dobrze wymieszać. Ilość śmietanki jest orientacyjna – nie podaję dokładnie, gdyż to zależy od ilości alkoholu jaką chcecie dodać i od samej czekolady. Ważne, żeby masa nie byla za rzadka, bo wtedy trufle będą się rozpływać i nie nie będzie można ich uformować.
Miskę z masą odłożyć do ostudzenia do chłodnego miejsca. Ja zawsze wkładam na jakieś 30-45 minut do zamrażarki. Kiedy będzie na tyle twarda, że będzie można formować kulki, wyjmujemy masę. Nabieramy trochę masy na łyżeczkę i koniuszkami palców formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy i wkładamy do małej papilotki. Moje trufle obtoczyłam w kakao i kolorowych cukrowych kuleczkach.
Smacznego!
Leave A Reply