Za parę dni rozdanie Oscarów. Komu w tym roku kibicujecie? Ja nie ukrywam, że liczę na statuetki dla Leonardo di Caprio i Jareda Leto. Co roku staram się obejrzeć przynajmniej te filmy, które nominowane są w kategorii 'film roku’. A jak domowe seanse, to też domowe przekąski. Najczęściej popcorn i inne słone smakołyki. Planując, co tym razem zjeść w trakcie oglądania, wpadłam na pomysł, żeby zorganizować akcję kulinarną, w której zbierzemy pomysły na takie właśnie przepisy. Serdecznie zapraszam wszystkich blogerów do udziału w akcji na Mikserze Kulinarnym – liczę zwłaszcza na 'słone przepisy’! Poniżej znajdziecie banerek, który przekierowuje na stronę akcji, gdzie możecie dodawać swoje przepisy:
A teraz wracamy do popcorn cupcakes – czyż nie wyglądają pięknie? Są naprawdę proste do przygotowania, a Wasi goście oniemieją z zachwytu. Jedyne, czego Wam potrzeba, to przypominające kubełki do popcornu papilotki, trochę pianek marshmallow i odrobinka barwnika spożywczego w kolorze brązowym.
Nie podaję konkretnego przepisu na babeczki, bo naprawdę każde się nadają. To samo tyczy się kremu – możecie użyć maślanego, budyniowego, na serku mascarpone. W tym poście daję Wam tylko pomysł na dekorację.
A więc jak wyczarować takie popcorn cupcakes? Upieczone wcześniej babeczki przekładamy do papilotek w biało-czerwone pasy (na próbę upiekłam kilka już w tych papilotkach i niestety przesiąknęły tłuszczem). Smarujemy warstwą ulubionego kremu. Żeby zrobić popcorn pianki przecinamy na pół, następnie każdą połówkę nacinamy na środku i wykręcamy końce w przeciwne strony. Układamy obok siebie na kremie – wszystkie razem zaczną wyglądać na popcorn. Dla lepszego efektu w kilku miejscach malujemy brązowe plamki. Popcorn cupcakes gotowe!
Smacznego!
Leave A Reply