Jak najlepiej zacząć weekend? Śniadaniem do łóżka! Ja polecam Wam przygotować te puszyste pancakes z ricottą i jagodami. Zamiast jagód możecie dodać inne ulubione owoce, albo w ogóle pominąć ten składnik i podać je z dżemem, nutellą lub z czym tam chcecie. Gwarantuję, że takie śniadanie poprawi Wam humor na cały dzień!
Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson
Ilość porcji: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki cukru
- miseczka jagód
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Ricottę, mleko, cukier, żółtka i olej mieszamy dokładnie. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia – ponownie mieszamy.
3. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
4. Na sam koniec wsypujemy jagody.
5. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto (ok. 2 łyżki na 1 placuszka) i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
6.Podajemy np. z miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Leave A Reply