Zapraszam na zimne lody miętowe z czekoladą
Ostatnio znowu upały zawitały do Wrocławia, wyciągnęłam więc z zamrażalnika resztkę tych pysznych lodów miętowych z czekoladą. Są najlepsze, bo domowe 🙂 Uwielbiam lody miętowe, zresztą tak jak wszystkie niesłodkie lody (cytrynowe – mniam). Robi się je naprawdę prosto, wystarczy kilka składników i nie potrzeba żadnych jajek.
Głównymi składnikami są śmietanka i zagęszczone, niesłodzone mleko. Dzięki nim lody mają przyjemny, mleczny smak. Wybrałam mleko niesłodzone, bo raz zrobiłam lody na tym słodkim i zdecydowanie za dużo było tej słodyczy. Ale następnym razem zrezygnuję chyba z dodatku cukru do masy i zmieszam mleko słodkie z niesłodkim, dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Składniki:
- 300 ml śmietany 30%
- 500 g mleka niesłodzonego skondensowanego
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki ekstraktu z mięty (krople Herbapol)
- 100 g gorzkiej czekolady
- odrobina barwnika zielonego
Śmietanę ubijamy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz czekolady, i ponownie ubijamy. Masa będzie rzadka, ale uwierzcie, to napowietrzanie ma sens. Przelewamy masę do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Musimy ją co jakiś czas miksować (co godzinę, ok. 3-4 razy). Po ostatnim miksowaniu dorzucamy czekoladę posiekaną w drobne kawałki.
Przed podaniem wyciągamy na minutkę, dwie, wtedy łatwiej je nabierać.
Smacznego!
4 komentarze
Mają piękny kolor! Jadłam jakiś czas temu takie lody i bardzo mi smakowały 🙂
Kolor niestety zasługą barwnika… Ale smak wspaniały 🙂
Mniam, musiały być pyszne!
Były to dobre słowo, bo już się skończyły 🙁