Też tak macie, że nie lubicie jak coś się marnuje? Robiłam ostatnio sernik, do którego potrzebowałam pół kilo sera. Drugie pół zostało w wiaderku i coś z nim trzeba zrobić. Nic to, że w planach było ciasto czekoladowo-imbirowe i czekoladowo-wiśniowe. Ser nie może się zmarnować! Dlatego dziś na obiad były naleśniki z serem, a wczoraj na szybko zrobiłam te serniczki w szklankach. Czemu wybrałam smak miętowo-czekoladowy? Bo uwielbiam to połączenie 🙂 Deser jest orzeźwiający, słodki w sam raz i ani trochę dietetyczny 😉 Ale za to robi się go ekspresowo szybko i pięknie się prezentuje.
Składniki na 4 szklanki 250 ml:
- 250 g śmietany 30%
- 250 g sera do serników (lub innego twarogowego)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 czubate łyżki cukru pudru*
- krople miętowe lub ekstrakt miętowy
- 150 g czekoladowych kruchych ciasteczek
Dodatkowo:
- 100 g śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
- 2-3 kostki miętowej czekolady
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser, cukier puder, czekoladę startą na wiórki (na tarce lub w malakserze) i ekstrakt miętowy do smaku. Całość delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, najlepiej trzepaczką do ubijania. Ciasteczka rozdrabniamy dokładnie (użyłam malaksera). Przygotowujemy 4 wysokie szklanki lub kieliszki. Na dno każdej sypiemy po ok. 3 łyżki pokruszonych ciastek, nakładamy masy serowej do mniej więcej połowy wysokości szklanki, na to znowu warstwa ciastek i ponownie masa i na samym wierzchu cienka warstwa ciastek. Do masy polecam użyć rękawa foliowego – dzięki temu nie ubrudzimy mocno boków szklanek. Nie potrzeba nawet żadnej końcówki, wystarczy odciąć końcówkę rękawa i tak wyciskać masę.
Dodatkową śmietankę ubijamy c cukrem pudrem na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na wierzchu każdego deseru wyciskamy ozdobnego kleksa, a na to kruszymy miętową czekoladę.
Serniczki w szklankach przechowujemy w lodówce i podajemy na zimno.
Smacznego!
8 komentarzy
obłędne:)
O tak 🙂
Ah jak to niewiele potrzeba do szczęścia! Takie cudo postawione przede mną zmieniłoby ten ciężki dzień w całkiem przyjemny ;D
Nic trudnego, składniki są naprawdę łatwo dostępne, a ser twarogowy można zamienić np. na homogenizowany. Deser robi się w 15 minut 🙂
Obłędnie dobrze się prezentują 😉
Dziękuję 🙂
[…] Żaneta Hajnowska – Czekoladowo-miętowe Serniczki w Szklankach […]
[…] Żaneta Hajnowska – Czekoladowo-miętowe Serniczki w Szklankach […]