Nie wiem jak Was, ale mnie zimą bardziej ciągnie do czekolady i słodkości. Kawę za to kocham cały rok i tak też powstał ten bezowy tort migdałowo-kawowy tort 🙂 Słodka, czekoladowo-migdałowa beza przełożona kawowym kremem, który świetnie tę słodycz łamie. Gwarantuję, że po takim cieście zimowa chandra Wam niestraszna 🙂
Bezowy tort migdałowo-kawowy
Składniki na tort o średnicy 20 cm
Blaty bezowe
6 białek
250 g cukru pudru
150 g mielonych migdałów
100 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
Krem kawowy
500 g mascarpone
300 ml śmietany 30-36%
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Dodatkowo:
kilka kostek ciemnej czekolady
płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy z odrobiną soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder.
2. Wsypujemy migdały, czekoladę i mąkę ziemniaczaną – delikatnie mieszamy.
3. Przygotowujemy 2 blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia i na każdej rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 cm.
4. Masę dzielimy na 4 blaty i suszymy w temp. 150 stopni przez 50 minut (termoobieg).
5. Zostawiamy do ostygnięcia.
6. Mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywny krem.
7. Na koniec dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.
8. Blaty przekładamy kremem, wierzchni blat również smarujemy.
9. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i uprażonymi płatkami migdałów.
6 komentarzy
OMG!!! Muszę go zrobić !
Nieskromnie powiem, że wyszedł boski, więc rób koniecznie! 🙂
Wygląda przepysznie!:)
Bo jest pyszny! 🙂
Cudnie wygląda, idealny na urodziny ♥ Mam pytanie, tutaj są cztery warstwy bezowe? Wysoki jest, z 15 cm?
Myślę, że z te 15 centymetrów będzie miał 🙂 A co do urodzin – ja od lat marzę o bezowym torcie na urodziny, ale jak sobie sama nie upiekę, to chyba nie dostane 😀