Syrop imbirowy – moje najnowsze odkrycie. Idealny do deserów, herbaty, a przede wszystkim: piwa! 😉 Zrobiony na bazie syropu cukrowego i świeżego imbiru. Jest gęsty, i słodki jak miód, lekko ostry od imbiru. Z łatwością przyrządzicie go w domu.
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 50 g świeżego, obranego imbiru
Imbir kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie wsypujemy cukier i dalej gotujemy. Na początku mieszamy cały czas, aż do rozpuszczenia, potem już rzadziej. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, aż mocno zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Czekamy, aż lekko ostygnie, odcedzamy i przelewamy do butelki ze szczelnym zamknięciem. Syrop przechowujemy w lodówce. Odcedzone kawałki to nic innego, jak kandyzowany imbir – można go zjeść lub użyć do innego przepisu.
Smacznego!
17 komentarzy
robiłam kiedyś, rewelacja!
Też muszę sobie taki sprawić!
Z herbatą to bym się napiła:)
Przy takich temperaturach to tylko z piwem 🙂 Ale w zimie do herbatki będzie w sam raz 🙂
Ja to tak mam, że nawet w upały herbatę piję:) Ale fakt, do piwa super!
Podobno herbata na upał lepsza niż zimny napój, więc może też dzisiaj spróbuję dodać syropu do earl greya 🙂
Właśnie się robi, na długie zimowe wieczory do herbaty 🙂
Uwielbiam imbir, na pewno zrobie ten syrop. Zapraszam do siebie : http://www.przepisybabci.blog.pl
Ja do tego dodałem jeszcze sok z cytryny, niebo w gębie. Smacznego i na zdrowie
Super pomysł 🙂 Pozdrawiam!
Ten syrop jest swietny w smaku, tylko bardzo szybko zaczyna sie scukrzac. W lodowce jeszcze szybciej. Mozna cos z tym zrobic?
Hm, może dodatek czegoś kwaśnego, jak sok z cytryny i ponowne zagotowanie? Tak bym spróbowała zrobić 🙂
Dzieki, sprobuje i dam znac, czy zadzialalo.
Zadzialalo ?.
Dobrze wiedzieć, dopiszę do przepisu 🙂
Jak długo moze stać taki syrop?
Ja przechowywałam max 2 tygodnie