Wiem, wiem, Halloween prawie za miesiąc. Ale ja już nie mogę się powstrzymać i zaczynam się przygotowywać 🙂 Na początek cyklopy, czyli jednookie potwory w wersji cake pops. Czyż nie są przerażające?
Do przygotowania cake pops zabierałam się już chyba z rok temu, ale nigdy nie miałam w domu ciasta, które nie zniknęłoby w przeciągu 1 dnia, więc nie było z czego 🙂 Te są zrobione z suchych biszkoptów. Ze zwykłego, wilgotnego ciasta pewnie byłyby lepsze, ale te w smaku i tak są pyszne. Ozdoby w kształcie oczu zrobiłam sama, z lukru królewskiego. Naprawdę nie ma nic prostszego – robimy biały i czarny lukier i wyciskamy. Najpierw białą podstawę, czekamy aż zastygnie, a potem czarne. Możemy przygotować różne kształty i rozmiary.
Jedynym minusem przy przygotowaniu halloween cake pops, to tzw. candy melts. Nie pracowało mi się z nimi najlepiej. Nie wiem, czy to wina firmy (Wilton), czy moja (trochę leżały w otwartej paczce, ale nie były przeterminowane). W każdym razie masa była zdecydowanie za gęsta, a dodanie oleju niewiele pomogło i zdecydowanie negatywnie wpłynęło na smak. No i barwienie też nie wyszło najlepiej – candy melts nie dają się tak łatwo pokolorować. Następnym razem użyję świeższych pastylek i zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 150 g biszkoptów
- 80 g mlecznej czekolady
- 70 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy)
- paczka candy melts wiltona
- odrobina oleju
Poza tym:
- patyczki do lizaków
- oczy z lukru królewskiego
- barwniki, jeśli nie macie kolorowych candy melts
- płaska podstawka ze styropianu
- wykałaczki
Biszkopty rozdrabniamy np. w malakserze na drobny piasek. Dodajemy roztopioną czekoladę i serek waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy lepimy kulki wielkości orzechów włoskich i kładziemy na papierze do pieczenia, lub innym nieprzywierającym materiale. Candy melts przygotowujemy zgodnie z opisem producenta na opakowaniu. Można dodać barwniki i olej, jeśli jest za gęste.
Plastikowy patyczek zamaczamy w polewie, następnie wbijamy w kulkę z ciasta. Całość zanurzamy do góry nogami w polewie, aż cała kulka się zakryje. Wyciągamy, czekamy, aż lekko spłynie, odwracamy z powrotem do pionu i wbijamy w styropian.Czekamy, aż wyschnie. Pokrywamy kulki drugim kolorem. Zamaczamy wykałaczki w polewie, nanosimy pokręcone wzory na cake popsach i póki są mokre, przyklejamy oczy. Znowu wbijamy w styropian i czekamy aż wszystko wyschnie.
Wasze dzieci pokochają te halloween cake pops! 🙂
Smacznego!
6 komentarzy
są obłędne tez się za nie biorę, kupiłam sobie nawet specjalną formę do pieczenia kuleczek 🙂
Czekam na zdjęcia 🙂
Wyszły Ci rewelacyjne, przepis dodaję sobie do ulubionych:))
Bardzo mi miło 🙂
Świetny pomysł! 🙂
Czadowe 🙂 Ale bym sobie zjadła hihi