Wpadła mi ostatnio w ręce ciekawa książka: „Pora na lunch”. Jej recenzję możecie znaleźć tutaj, a ja tymczasem zapraszam Was na jeden z wypróbowanych przeze mnie przepisów: sałatkę ze szparagami i groszkiem. W oryginale zamiast kaszy bulgur znajdowała się komosa ryżowa. Ja użyłam tego, co akurat miałam pod ręką 🙂 Sałatka jest lekka, ale w sam raz na szybki obiad w pracy. Mamy teraz sezon na szparagi i naprawdę warto go wykorzystać, a ile można jeść je z sosem holenderskim 😉
Ziołowa sałatka ze szparagami i groszkiem
Składniki na 4 porcje:
200 g kaszy bulgur
300 g mrożonego groszku
1 pęczek zielonych szparagów
1 cytryna
ok. 100 ml oliwy z oliwek
świeża mięta
świeża bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bulgur gotujemy al dente.
2. Szparagi i groszek gotujemy na parze przez max 15 minut (tak, żeby jeszcze były lekko chrupiące).
3. Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz łączymy.
4. Miętę i bazylię grubo siekamy.
5. Wszystkie składniki mieszamy i od razu podajemy. Jeśli chcecie zabrać sałatkę np. do pracy, sos zapakujcie oddzielnie i polejcie sałatkę dopiero przed podaniem.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy wkładamy koszyczek, wsypujemy kaszę bulgur. Dolewamy wody, tak, żeby przykryła kaszę. Do metalowej części parowaru wkładamy szparagi i groszek. Włączamy program gotowanie na parze, czas 15 minut.
2. W międzyczasie robimy sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Ugotowane szparagi kroimy, mieszamy z bulgurem, groszkiem i ziołami. Przed podaniem polewamy sosem
Smacznego 🙂
Leave A Reply