Lato zawitało już w pełni do Wrocławia, a ja od paru tygodni zbieram truskawki ze swojego ogrodu 🙂 Zazwyczaj wcinamy je do śniadania, czasem do obiadu, a ostatnio przygotowałam deser. Taka tarta czekoladowa z truskawkami chodziła za mną od jakiegoś czasu. A że nie chciało mi się odpalać piekarnika zrobiłam ją w wersji bez pieczenia. Spód to ciasteczka zmiksowane z nutellą, krem zrobiłam z czekolady i śmietanki – rozpływa się w ustach jak najlepsza czekoladowa trufla :). Do tego świeżo zerwane truskawki i kilka pokruszonych bez do dekoracji 🙂 Tarta jest dość słodka, dlatego jeśli wolicie bardziej wytrawne desery polecam użyć wyłącznie gorzkiej czekolady do nadzienia
Składniki na tartę czekoladową z truskawkami – bez pieczenia
(foremka 20 cm)
– 300 g ciasteczek typu digestive
– 250 g nutelli
– masło do wysmarowania formy
– 200 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna lub sama gorzka)
– 250 ml śmietany 30%
– 250-300 g truskawek
Przygotowanie:
1. Śmietanę podgrzewamy, aż się zagotuje. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i zostawiamy na 2-3 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie ostygła.
2. Ciasteczka kruszymy na drobno w malakserze lub blenderem. Dodajemy nutellę i dobrze mieszamy. Masa powinna przypominać konsystencją mokry piasek.
3. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm smarujemy masłem (dno i boki). Wykładamy masą na spód i rozprowadzamy ją po dnie i ściankach formy. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, żeby mocno się schłodziło.
4. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
5. Schłodzoną masę czekoladową ubijamy przez 2-3 minuty mikserem, żeby zrobiła się puszysta. Wykładamy ją na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wciskamy truskawki. Można posypać pokruszonymi bezami.
Tartę podajemy schłodzoną, z lodówki. Kiedy za długo stoi w cieple spód źle się kroi 🙂
Leave A Reply