Dziś nie na słodko – szybka pasta do chleba z awokado i pomidorów.
Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych pomysłów na śniadanie ostatnimi czasy. Zalegało mi kiedyś awokado i nie wiedziałam co z nim zrobić. Miałam też trochę pomidorków koktajlowych. Zrobiłam więc coś na styl guacamole. Pastę robi się mega szybko, a cudownie smakuje ze świeżym chlebem i jajkiem sadzonym. Doprawcie ją po swojemu – ja daję dość sporo kolendry, bo uwielbiam jej smak. Możecie dodać też czosnek lub ostrą papryczkę. Polecam zwłaszcza na sobotnie lub niedzielne leniwe śniadanie 🙂 I nawet mój M. nie marudzi o boczek, kiedy serwuję mu takie śniadanie 😉 Tak więc pasta do chleba z awokado zadowoli zarówno fanów wege stylu życia, jak i lubiących dużo jeść mięsożerców 🙂 Po 2 kanapkach z jajkiem sadzonym możecie spokojnie zaczynać sobotnie sprzątanie (lub niedzielne lenistwo – jak kto woli :D)
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
– 1 awokado
– 1/2 małej czerwonej cebuli
– 6-7 pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz
– świeża kolendra
– sok z cytryny lub limonki (ok. 1 łyżka)
Przygotowanie:
1. Cebulę siekamy drobno.
2. Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę. Miksujemy lub rozgniatamy widelcem razem z cebulą.
3. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, posiekaną kolendrę, sól i pieprz.
4. Pomidorki kroimy w ćwiartki, dorzucamy do pasty i mieszamy.
4. Zużywamy od razu. Podajemy najlepiej na świeżym chlebie na zakwasie i z sadzonym jajkiem.
Uwaga! Pasty raczej nie przechowujemy, a jeżeli już, to max 1 dzień, w zamkniętym pojemniku. Można też włożyć do środka pestkę z awokado – podobno zapobiega utlenianiu się awokado 🙂
Smacznego!
Żaneta 🙂
2 komentarze
Twoja pasta to guacamole, którą zresztą uwielbiam:)
W sumie to prawda 🙂