Tym razem wstęp króciutki, bo i nie ma się o czym rozpisywać. Ciasto drożdżowe jest genialne pod każdą postacią, ja tym razem drobiłam mega proste drożdżówki z borówkami. Żeby nie było tak zwyczajnie polałam je różowym, borówkowym lukrem, ale możecie go też zastąpić kruszonką (przepis znajdziecie np. tu).
Odrywane drożdżówki z borówkami
Składniki na formę ok. 30 cm
-500 g mąki pszennej luksusowej
-40 g świeżych drożdży
-250 ml mleka
-80 g cukru
-100 g masła
-1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
-odrobina soli
Nadzienie:
250 g borówek
cukier
Lukier borówkowy:
2 łyżki borówek
6-8 łyżek cukru pudru
Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
3. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę.
4. Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta.
6. Na rozwałkowanym cieście rozsypujemy borówki i posypujemy cukrem.
7. Zawijamy po dłuższym brzegu i kroimy na ok. 12 kawałków.
8. Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki i zostawiamy, aż wyrosną na tyle, żeby nie było między nimi przerw.
9. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
10. Borówki miksujemy jak najmocniej, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy. Polewamy wystudzone drożdżówki.
Przygotowanie klasyczne:
1. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże rozpuszczamy i dokładnie mieszamy (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
3.W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, letnie mleko, jajko i zaczyn. Chwilę wyrabiamy, dodajemy sól. mieszamy wszystko razem i przekładamy na stolnicę lub blat. Powinniśmy otrzymać dość ciężkie i twarde ciasto.
4. Do ciasta dolewamy po troszkę roztopionego i ostudzonego masła, ciągle wyrabiając, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta.
6. Na rozwałkowanym cieście rozsypujemy borówki i posypujemy cukrem.
7. Zawijamy po dłuższym brzegu i kroimy na ok. 12 kawałków.
8. Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki i zostawiamy, aż wyrosną na tyle, żeby nie było między nimi przerw.
9. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
10. Borówki miksujemy jak najmocniej, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy. Polewamy wystudzone drożdżówki.
Leave A Reply