Jesień nadeszła 🙂 A jak jesień, to szarlotka 🙂 Tym razem postanowiłam nieco ulepszyć klasyczną wersję i dodałam konfiturę z płatków róży. Wyszło pysznie! Pod warunkiem, że lubicie różę, bo wiem, że nie każdy przepada 🙂 Szarlotki zrobiłam w wersji mini – bo tak 😛 Możecie zrobić jedną dużą tartę, jeśli nie chce Wam się bawić 😉
Mini szarlotki z różą
Składniki na 6 sztuk:
300 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
500 g jabłek
łyżeczka masła
3 łyżeczko cukru
cynamon
konfitura z płatków róży
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania i miksujemy przez 1,5 minuty na prędkości 9. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Miksujemy na prędkości 8 przez 10-15 sekund. Zmieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy masło, cynamon, cukier i ustawiamy prędkość 1, czas 15 minut, temperatura 90 stopni. Jabłka mają zmięknąć i odparować.
3. Kiedy robią się jabłka wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy kawałki odrobinę większe niż średnica foremek i tak przygotowanym ciastem wykładamy dokładnie foremki i wkładamy je do lodówki razem z resztą ciasta.
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy się nagrzeje wyciągamy tartaletki, wykładamy je papierem do pieczenia i wysypujemy np. grochem lub fasolą (obciążenie powoduje, że ciasto nie spływa ze ścianek foremki) i pieczemy 15 minut z obciążeniem i ok. 5-10 bez, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
5. Na upieczone spody nakładamy po czubatej łyżeczce konfitury z róży i wypełniamy jabłkowym nadzieniem.
6. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkowujemy i wykrawamy cienkie paseczki, z których robimy kratkę na tartaletkach. Wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut.
7. Najlepiej smakują jeszcze letnie.
Przygotowanie:
1. Składniki na nadzienie wyrabiamy na blacie lub w malakserze. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy masło, cynamon, cukier i dusimy. Jabłka mają zmięknąć i odparować.
3. Dalsze przygotowanie jak wyżej.
Smacznego 🙂
Leave A Reply