Wielkanoc już za pasem, czas więc zacząć planować potrawy. Ja dziś proponuję Wam mazurek pomarańczowy z bezową dekoracją. Ciasto jest bardzo kruche i wręcz rozpływa się w ustach, do tego słodka beza i pyszny dżem pomarańczowy. Do tego przepisu możecie użyć gotowego dżemu ze sklepu, możecie też przygotować go samemu według przepisu poniżej 🙂
Składniki na blaszkę 24-26 cm:
Ciasto:
– 180 g miękkiego masła
– 60 g cukru pudru
– 60 g zmielonych migdałów
– 180 g mąki krupczatki (lub innej pszennej)
– 2 żółtka ugotowane na twardo
– 1 surowe żółtko
Dżem:
– 4 pomarańcze
– 250-300 g cukru
Beza:
– 1 białko
– 50 g cukru
Przygotowanie:
1. Masło ucieramy na biało, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (ugotowane żółtka przecieramy przez sitko) i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i myjemy. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Białą część spod skórki obieramy, wyciągamy biały środek i usuwamy pestki. Miąższ z pomarańczy miksujemy, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy ok. 40 minut – najpierw na średnim ogniu, potem na mniejszym. Dżem zrobi się gęsty, a woda odparuje. Studzimy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy koło o średnicy ok.24-26 cm (np. od dużego talerza lub spodu od tortownicy) i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach (góra/dół) przez 15-20 minut, do zarumienienia.
4. Chwilę przed końcem pieczenia robimy bezę. Białko ubijamy prawie na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając, aż rozpuści się w bezie. Za pomocą ozdobnej tylki robimy wzorek naokoło upieczonego ciasta. Wstawiamy ponownie do pieca, do temperatury 180 stopni i podpiekamy 3-4 minuty, aż beza lekko się zarumieni. Studzimy.
5. Na środek ciasta wykładamy dżem pomarańczowy. Możemy je udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!
2 komentarze
Wygląda prześlicznie! 🙂
Dziękuję 🙂