Zapraszam do spróbowania – kruche ciasteczka z marmoladą
Szukacie ciekawego pomysłu na wielkanocne słodkości? Te kruche ciasteczka z marmoladą będą idealne. Nie mają żadnych wad: szybko się je robi, są cudownie kruche, słodkie, o wyglądzie nie wspomnę, bo sami widzicie 🙂 Zapomniałam dodać, że się nie psują, bo znikają ze stołu w 5 sekund. Pomysł zrodził się w mojej głowie przy okazji wymyślania dań do wielkanocnego numeru magazynu Kocioł i trafił do rubryki „dania z jajem”. Tak nawiasem mówiąc, to jeśli jeszcze ktoś nie czytał, zapraszam do lektury: KLIK!
A wracając do ciasteczek – musicie je upiec! Ucieszą Wasze oczy i podniebienia. Do nadziewania koniecznie używajcie marmolady o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze, żeby jak najwierniej oddawała kolor prawdziwego żółtka. No to do dzieła! Niech was też nie zdziwi dodatek ugotowanych żółtek do ciasta – to dzięki nim ciasteczka są tak kruche i delikatne.
Składniki na ok. 16 dużych ciastek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 surowe żółtka
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- gęsty żółty dżem, np. morelowy
- cukier puder do posypania
Dodatkowo:
- wykrawaczka do ciasteczek w kształcie jajka
- mniejsza okrągła wykrawaczka (lub np. kieliszek)
Surowe i ugotowane żółtka ucieramy razem. W jednej misce umieszczamy drobno posiekane masło przesianą mąką i cukier puder oraz żółtka. Całość zagniatamy jak najszybciej, żeby ciasto nie zrobiło się za ciepłe. Ja używam do tego celu malaksera.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6 mm i wykrawamy ciasteczka w kształcie jajek. Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce. W połowie ciastek wycinamy okrągłe dziurki – to one będą na wierzchu.
Pieczemy w 200°C ok. 10 minut (uwaga, bo dość szybko brązowieją). Wyciągnięte z piekarnika studzimy.
Na całych ciastkach rozsmarowujemy ok. 1 łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy posypanymi wcześniej cukrem pudrem ciastkami z dziurką i dodajemy jeszcze trochę dżemu do dziurki, żeby było pełno. Z ciastkami obchodzimy się delikatnie, bo są bardzo kruche i przy mocniejszym nacisku mogą pęknąć.
Smacznego!
UWAGA! Ze względu na dość dużą zawartość dżemu, ciastka bardzo szybko miękną. Radzę więc przekładać je tego samego dnia, w którym je podamy.
4 komentarze
Wyglądają jak smakowite jajeczka (:
O to właśnie chodziło 🙂
Drogie Panie, moja Mama próbowała zrobić zgodnie z tym przepisem ciasteczka. Niestety ciasto nie chciało się odlepić od blatu. Powód? Jak się okazało był to brak śmietany. Jednak 50letnie mojej Babci są o wiele więcej warte niż przepisy z internetu. Pozdrawiam
A to dziwne, bo mi wychodzą. Poza tym dodanie śmietany rozrzedzi ciasto, przez co będzie jeszcze bardziej klejące. A przepis nie jest z Internetu, to stary niemiecki przepis od mojej mamy. Ja również pozdrawiam 🙂