Hummus to moja miłość, mogę jeść bez końca. Chętnie sięgam po różne jego wersje smakowe: z pomidorami, z burakiem czy z czosnkiem niedźwiedzim. Hummus z bobu to jednak z 3 past, które przygotowałam do ostatniego numeru magazynu Kocioł. Jeśli uda Wam si nie wyjeść wszystkich ziarenek przy obieraniu nie pożałujecie – jest pyszny!
Składniki na 4 porcje hummusu z bobu:
– 500 g ugotowanego bobu
– 2 ząbki czosnku
– 8 łyżek pasty tahini
– woda
– sok z cytryny
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
– natka pietruszka
– za’atar
– wędzona papryka
1. Ugotowany bób obieramy z łupinek, wsypujemy do malaksera lub miski. Dodajemy czosnek, pastę tahini i odrobinę wody. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy wody, żeby uzyskać gładką konsystencję hummusu.
2. Dodajemy soku z cytryny, sól i pieprz, mieszamy.
3. Humus podajemy polaną oliwą, posypaną natką pietruszki, za’atarem i wędzoną papryką.
Leave A Reply