Moda na rustykalne tarty dopadała i mnie 🙂 Postanowiłam przygotować galette ze śliwkami, na cieście migdałowym i z dużą ilością cynamonu. Zapraszam po przepis 🙂
Cóż jest takiego w tych galette, że ostatnio wszyscy je robią? Mi podoba się ich prostota i lekko niechlujny wygląd. Nie trzeba martwić się równymi brzegami czy idealnie okrągłym kształtem. Nie trzeba nawet mieć foremki 🙂 Jest idealna na jesień – można ją przygotować z różnymi owocami. Na blogu znajdziecie wersję z gruszkami, ale można też użyć jabłek, jagód, brzoskwiń czy truskawek.
Czas przygotowania:
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 150 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 70 g mielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g śliwek
- 2 łyżki drobnego cukru
- cynamon
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier
- cynamon
- białko jaja
Przygotowanie:
- Masło kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami na ciasto miksujemy w malakserze lub siekamy na blacie i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Posypujemy cukrem i cynamonem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do średnicy ok. 32 cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Zostawiając kilka wolnych centymetrów od brzegu, wysypujemy je mieszanką mielonych migdałów i mąki ziemniaczanej. Na to wykładamy śliwki.
- Brzegi zawijamy do środka, smarujemy białkiem jaja i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Przenosimy na blaszkę do pieczenia.
- Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Galette ze śliwkami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła. Smacznego!
2 komentarze
Szkoda, że już po sezonie na śliwki bo narobiłaś mi smaka! Piękna tarta 🙂
To polecam tę z gruszkami: https://cupcakefactory.pl/orzechowe-galette-z-gruszkami-i-kardamonem/
Moim zdaniem jest jeszcze lepsza 😀