Na blogu znajdziecie mnóstwo ciast drożdżowych, ale nie było jeszcze żadnego przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami. Cóż za przeoczenie! Jednak już się poprawiam i oto przed Wami przepis 🙂 Tym razem, zamiast jak zwykle używać samych żółtek, dodałam całe jajko, co nie wpłynęło jakoś znacząco na konsystencję ciasta. Jak zwykle wyszło puszyste i pyszne – nawet nie chcę liczyć ile kawałków pochłonęłam 🙂 Postanowiłam troszkę zaszaleć i dodać niecodziennych przypraw. Skórka z cytryny dodana do ciasta to wybór oczywisty i klasyczny. Za to do kruszonki trafiły anyż i cynamon, które świetnie podbiły smak truskawek. Nie musicie ich dodawać, jeśli nie lubicie, ale ja bardzo polecam spróbować!
Ciasto drożdżowe z truskawkami, anyżem i cynamonem
Składniki na 1 blachę:
ok. 400 g mąki pszennej luksusowej
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
40 g drożdży
1/2 szklanki cukru
125 g masła
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
truskawki
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru
ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn (składniki odmierzamy z przygotowanych na ciasto składników): drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Masło topimy i zostawiamy je do przestygnięcia.
3. Do gotowego zaczynu dodajemy cukier, żółtka, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko oraz przesianą mąkę (ilość mąki jest orientacyjna – mówi się, że dodajemy tyle, ile ciasto „zabierze”, czyli aż będzie z niego można wyrobić odstającą od ręki kulę). Całość wyrabiamy rękami, aż połączy się w gładką masę (ok. 5 minut).
4. Następnie stopniowo dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto wstawiamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Wszystkie składniki, oprócz anyżu, wrzucamy do miski. Anyż rozgniatamy w moździerzu i przesiewamy przez sitko do reszty składników. Ugniatamy rękoma, aż uzyskamy grudki.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i rozciągamy je po całym dnie, aż się dopasuje. Rośnie wysokie, więc nie martwcie się, że po rozciągnięciu jest dość cienkie. Na wierchu układamy truskawki, a całość posypujemy gęsto kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i nastawiamy piekarnik na 160°.
7. Pieczemy ok. 50-60 minut, po 30-stu minutach podkręcając temperaturę do 180°.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę. Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
3. Wszystkie składniki, oprócz anyżu, wrzucamy do misy. Anyż rozgniatamy w moździerzu i przesiewamy przez sitko do reszty składników. Miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.
Pozostałe kroki jak wyżej.
Comment
jak bogaty 0_o, dzięki Żaneta!