Przepis na to ciasto czekoladowe z wiśniami dostałam od teściowej. Normalnie aż tak za ciastami nie szaleję, ale kiedy widzę je na stole nie mogę się oprzeć 🙂 Choć teraz, kiedy wiem co dokładnie wchodzi w jego skład, będę ograniczać się do jednego kawałka. Ciasto jest bardzo, bardzo kaloryczne, ale też naprawdę pyszne – mocno czekoladowe, złamane kwaskowatymi wiśniami i z budyniowym kremem – polecam!
Przepis na to ciasto czekoladowe z wiśniami pochodzi z najnowszego, szóstego już, wydania magazynu Kocioł – serdecznie zapraszam Was do lektury!
Liczba porcji: duża blacha
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny do pieczenia lub masła
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiśnie z 1 litra kompotu
Masa wiśniowa:
- 1 l kompotu wiśniowego
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 2 żółtka
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki ciasta (oprócz wiśni) i ucieramy do połączenia. Masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy i posypujemy odcedzonymi z kompotu wiśniami. Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia polewamy ciasto masą wiśniową. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.
Masa wiśniowa:
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zamiast mleka, używamy kompotu wiśniowego.
Krem budyniowy:
Mleko mieszamy z cukrem i mąkami i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkami, a następie ubijamy, dodając porcjami chłodny budyń – łyżka po łyżce. Krem rozprowadzamy na schłodzonym cieście.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku. Chłodzimy, a następnie zdobimy nimi ciasto.
Smacznego!
8 komentarzy
Piękne zdjecia, bardzo stylowe. 😉 Masz ogromnego lajka od nas!!!! 🙂 Co do przepisu – czy do kremu budyniowego z braku laku można użyć po prostu 6 łyzek mąki pszennej? :-/ a co do ciasta -można spróbować zastąpić masło puree z awokado. W czarnym czekoladowym cieście ie będzie widać zielonkawego koloru, który nada puree, a będzie zdrowiej, lżej. Puree zachowuje się tak samo jak masło, zastępujemy masło w proporcji 1:1. Ewentualnie można tylko zmniejszyć trochę temeperaturę pieczenia i wydłużyć czas pieczenia. 😉 Polecamy!
Hm, wszelkie budyniowe przepisy mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną – nie wiem, co ona robi, ale widocznie jest potrzebna 🙂 Co do awokado, bardzo ciekawy pomysł, może kiedyś wykorzystam 🙂
No dobra, w takim razie jdnak trzeba pójść na zakupy przed pieczeniem… dzieki! 😉
piękny masz serwis kawowy 🙂
Dziękuję! Oczywiście upolowany na starociach 🙂
O JEZU!!! Jakie pyszne *o* !!!!
stworzonabygotowac.blogspot.com
Piękne zdjęcia, jak z eleganckiego podwieczorku u starszej sąsiadki 🙂
A ciasto z pewnością smakowało wybornie 🙂
Haha, dobre porównanie 😀