Beeramisu chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Jest to nowa odsłona klasycznego tiramisu, gdzie zamiast kawy używamy piwa. Cała reszta pozostaje niezmieniona 🙂 To fajna alternatywa dla osób, które nie lubią/nie mogą pić kawy.
Smak beeramisu zależy przede wszystkim od rodzaju piwa, jakiego użyjecie. Ja polecam jakieś mocne, ciemne piwo, najlepiej o kawowym aromacie. Jasne raczej się nie nadadzą. Deser podałam w szklankach, ale możecie użyć pucharków albo zrobić je w formie, jak tradycyjne tiramisu. A jeśli wolicie przygotować klasyk, to tu znajdziecie przepis na oryginalne, włoskie tiramisu: Klik!
Składniki na 4 porcje (szklanki):
– 250 g serka mascarpone
– 150 ml ciemnego piwa
– 2 jajka
– 50 g cukru pudru
– 100 g włoskich biszkoptów
– do dekoracji: wiórki czekoladowe i maliny
Przygotowanie:
1. Skorupki jajek sparzamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy schłodzone mascarpone i ponownie ubijamy.
3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy.
4. Biszkopty łamiemy na mniejsze części, maczamy w piwie i przekładamy w ozdobnych szklankach na przemian z kremem. 5. Wierzch dekorujemy czekoladą i malinami. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin.
3 komentarze
Ciekawe połączenie 🙂
I pyszne 🙂
God, it looks just amazing! Thanks a lot for sharing this recipe. I want to make a little surprise for my wife.