Jeżeli szukacie zdrowszej, alternatywnej wersji dla klasycznych lodów, to mam dla Was idealne rozwiązanie: mrożone owoce+schłodzone mleko kokosowe. Dla lepszej konsystencji i słodyczy możecie dodać mrożone banany – ja tak zrobiłam i w ten sposób powstały wegańskie lody jagodowe 🙂 W ten sam sposób możecie potraktować np. truskawki, maliny, wiśnie, borówki – w zasadzie każde owoce. A najlepsze jest to, że lody są od razu gotowe do jedzenia i nie trzeba ich mrozić 😉
Wegańskie lody jagodowe
Składniki:
300 g jagód zamrożonych
4 banany zamrożone
1 puszka mleka kokosowego schłodzonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub innym robocie kuchennym o dużej mocy i miksujemy na gładką masę. Lody są od razu gotowe do podania, ale można je mocniej schłodzić w zamrażarce.
Przygotowanie w Tefal Companion:
Wszystkie składniki dodajemy do misy z założonym ostrzem do kruszenia lodu, miksujemy na prędkości 12 do połączenia się składników. Podajemy od razu.
2 komentarze
Puszka 400 ml czy 200ml ? 🙂
400 ml