Niezmiernie miło mi ogłosić, że wraz ze sklepem Cukierniczy Raj, przygotowałam dla Was Walentynkowy Konkurs z nagrodami! Co trzeba zrobić, żeby wygrać? Wystarczy przygotować deser lub słodki wypiek z walentynkowym motywem, a jego zdjęcie wraz z przepisem, dodać w komentarzu do tego wpisu. Razem z przedstawicielami sklepu Cukierniczy Raj wybierzemy po jednym zwycięzcy!
Do wygrania są 2 zestawy nagród (po jednym dla każdego zwycięzcy):
Zestaw 1:
forma silikonowa do pieczenia w kształcie serca
zestaw 3 wykrawaczek z tłoczkiem w kształcie serduszek
półroczna prenumerata miesięcznika Ciasta-sprawdzone przepisy
Zestaw 2:
silikonowe foremki do pieczenia babeczek w kształcie filiżanek
zestaw 3 wykrawaczek z tłoczkiem w kształcie serduszek
półroczna prenumerata miesięcznika Ciasta-sprawdzone przepisy
61 komentarzy
Mus czekoladowy z bezą w środku
Składniki (na około 6 sztuk):
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
2 żółtka
150 ml śmietanki do ubijania
80 g cukru
75 g masła
wiórki kokosowe
bezy
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać Rozpuszczoną czekoladę i masło. Zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować.
Mus wlewać do foremek wyłożonych folią spożywczą. Do każdej wcisnąć bezę, tak by zatopiła się w musie.
Włożyć na ok. 1,5 h do zamrażalnika.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce, wyciągnąć przed samym podaniem.
Smacznego!
Deser marzeń dla smakosza
Składniki na środek malinowy:
100 g dżemu malinowego/konfitury
50 g wody
3 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.
Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Składniki na Dacquoise migdałowe:
75 g białek
70 g cukru
70 g zmielonych migdałów
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7,5 cm wykroić 8 kółek.
Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej.
Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.
Włożyć do zamrażalnika.
Składniki na mus czekoladowy:
100 g śmietanki 30%
250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
120g białek
40 g żóltek
40 g cukru
5 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier.
Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek.
Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.
Włożyć do zamrażalnika.
Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:
90 g białej czekolady
150 g śmietanki 30%
100 g mleka
2 g żelatyny
laska wanilii
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.
Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.
Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.
Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami.
Smacznego!
Na walentynki polecam mini serniki z rodzynkami, kakaowym lukrem i różowymi dekoracjami z masy marcepanowej.
Składniki (na ok. 16-17 sztuk):
• ½ kg sera białego mielonego półtłustego,
• 3 żółtka,
• ½ szklanki cukru,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• 1 budyń waniliowy (40 g),
• odrobina aromatu waniliowego,
• garść rodzynek.
Na spód:
• 150 g herbatników (u mnie zbożowe),
• 1 łyżka kakao,
• 2 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie:
Herbatniki mielimy, dodajemy kakao i masło. Dokładnie mieszamy. Do foremek od muffinek wkładamy papilotki. Na dnie ugniatamy ok. 2 łyżeczki masy herbatnikowej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy ok. 5 minut. Mieszamy wszystkie składniki na masę serową – nie ubijamy. Napełniamy nią foremki prawie do pełna. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowej półce umieszczamy serniczki przykryte folią aluminiową. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Trzymamy serniki jeszcze 15-20 minut. Wyjmujemy do schłodzenia. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem, udekorować konfiturą, polać czekoladą lub tak jak ja, polać lukrem kakaowym (mieszamy pół filiżanki cukru pudru, 1 łyżeczkę kakao, 1 ½ łyżki soku z cytryny), lub dowolnie ozdobić. U mnie tym razem akcent walentynkowy – własnoręcznie wykonane serduszka z masy marcepanowej z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Smacznego!
Ciasto jogurtowe z sercem
Ciasto czekoladowe:
100 g czekolady
150 g masła
2 jajka
80 g cukru
300 g mąki
1 łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g mleka
Do wykonania ciasta na serce użyłam połowy składników.
Czekoladę zmielić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Foremką do wykrawania ciastek wycinać wybrany kształt (u mnie serca).
Ciasto jogurtowe:
4 jajka
1 szkl. cukru (220 g)
2/3 szkl. oleju (160 g)
150 g jogurtu naturalnego
2 szkl. mąki (340 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę, dodać olej, jogurt, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.
Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta. Wcześniej wycięte serca układać przez środek foremki, jedno za drugim w rządku, bardzo ścisło. Całość zalewamy pozostałym ciastem jogurtowym zakrywając rządek serc. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez conajmniej 1 godz. do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się 1godz.30 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można dowolnie udekorować.
Rolada ze śmietaną
Potrzebne będą:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka od szczęśliwych kur
czerwony barwnik spożywczy
200 ml śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
1 galaretka ( różowa lub czerwona)
woda ( do ugotowania galaretki )
1 łyżeczka żelatyny
3-4 łyżki mleka
CIASTO
Oddzielamy biała od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier, następnie żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miseczki przekładamy 3-4 łyżki ciasta i dokładamy barwnik spożywczy, ucieramy aby ciasto było jednolite i mocno czerwone. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i bardzo delikatnie natłuszczamy. Czerwone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką, woreczka strunowego lub wykonujemy stożek (kornet) z papieru do pieczenia i wyciskamy wzorki na blasze, serca, spiralki itp. Następnie wylewamy pozostałe ciasto na wzory. Musimy zrobić to bardzo delikatnie, żeby nie zniszczyć naszych czerwonych dekoracji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut. Ciasto musi być upieczone, ale nie spieczone. Gorące, przy pomocy ściereczki lnianej zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia.
KREM
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Mleko gotujemy, żeby było ciepłe i rozpuszczamy w nim żelatynę (uwaga na grudki), po ostygnięciu wlewamy do naszej śmietany, mieszamy i dokładamy serek mascarpone, tworzymy jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę robimy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Gotową kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy delikatnie ze śmietaną.
Wystudzone ciasto bardzo delikatnie rozwijamy, smarujemy śmietaną i ostrożnie zwijamy.
Czekoladki z musem czekoladowym
1 1/2 tabliczka czekolady gorzkiej (150g)
2 łyżki serka mascarpone
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następie smarujemy za pomocą pędzelka boki i dno foremki sylikonowej do czekoladek lub małych ciasteczek, wkładamy do lodówki, aby stwardniała.
Do oddzielnej miseczki wkładamy serek mascarpone i 3-4 łyżki rozpuszczonej czekolady, dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie masą czekoladową wypełniamy czekoladki, w 3/4 wysokości.
Pozostałą rozpuszczoną czekoladą przykrywamy, tworząc dno naszej czekoladki. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Na koniec delikatnie wyciągamy z sylikonowych foremek i układamy w kolorowym pudełeczku.
Ciasteczka cynamonowe – „znikające”
Idealne na każdą okazję !
Składniki
– 1 szklanka mąki pszennej;
– 1 jajko;
– 1 łyżka miodu;
– 50 g masła;
– 50 g cukru pudru;
– 1 łyżeczka cynamonu;
– duża szczypta imbiru w proszku;
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie
Wszystkie składniki połącz w miseczce i zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące w czasie wyrabiania lub wałkowania dodaj odrobinę mąki. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij dowolnymi foremkami ciasteczka i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy ciasteczkami. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Śniadaniowe placuszki z sałatką owocową
Idealne na Walentynkowe śniadanie 🙂
Składniki
– 2 szklanki mąki;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– pół łyżeczki octu;
– 2 łyżeczki cukru waniliowego;
– 1 serek kremowy;
– 2 jajka;
– szczypta soli;
– 1/2 szklanki 100% soku jabłkowego;
– około 3/4 szklanki mleka;
– 1 łyżka oleju;
– ulubione owoce do sałatki.
Przygotowanie
Jajka wybij do kubeczka i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem. Po kilku minutach zaczną pracować. Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto, włącznie z jajkami i wszystko dokładnie połącz/zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie konieczności możesz dodać odrobinę mąki lub mleka. Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
W międzyczasie umyj i obierz owoce, pokrój np. w kosteczkę i połącz w jednej miseczce.
jeśli walentynkowy deser to koniecznie red velvet brownie! :-))
RED VELVET BROWNIE
ciasto:
110g masła
180g cukru
2 jajka
3 łyżki kakaa
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
160g mąki
1/4 łyżeczki soli
polewa:
20g masła
4 łyżki serka śmietankowego
3 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cukier utrzeć z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wbić jedno jajko i wymieszać. Wbić drugie jajko i ponownie wymieszać. Wsypać kakao, czerwony barwnik, sól, mąkę i wymieszać, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki (u mnie była to tortownica wyłożona papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. W tym czasie zrobić ‚polewę’. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek śmietankowy i mascarpone, zmiksować – ma powstać gładki krem. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Udekorować kremem.
Mini serniczki na zimno 🙂
Składniki:
400 g twarogu z wiaderka
galaretka (u mnie wiśniowa)
250 ml gorącej wody
czereśnie z domowego winka (można użyć owoców z kompotu)
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. Do silikonowych foremek (moje miały pojemność 75 ml, wyszło mi 8 sztuk) rozłożyć owoce, zalać je częścią galaretki, tak by przykrywała owoce) Włożyć je do lodówki, aż do stężenia.
Ser wymieszać bardzo dokładnie z drugą częścią galaretki i wyłożyć na owocową warstwę. Ponownie włożyć do lodówki na około 5 godzin.
Serniczki wyjąć z foremek (można je dosłownie na sekundę włożyć do gorącej wody, będzie się je lepiej wyciągało). Smacznego 🙂
Panna cotta z białą czekoladą i galaretką
Składniki:
1 galaretka wiśniowa + 350 ml gorącej wody
200 ml śmietany 30%
120 ml mleka
100 g białej czekolady
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
2,5 łyżki gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, przelać do prostokątnego pojemnika, odstawić do zastygnięcia.
Śmietanę i mleko przelać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do momentu, aż czekolada się rozpuści, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w 2,5 łyżki gorącej wody. Połączyć z mleczną mieszanką (powinny mieć jednakowe temperatury). Odstawić do przestudzenia.
Z galaretki, foremkami do ciastek, wykrawać serduszka, kłaść je na dno foremek lub miseczek, zalać chłodną mieszanką mleczną. Schłodzić w lodówce około 4-5 godzin.
Po tym czasie panna cottę wyjąć z foremek (można dosłownie na 2-3 sekundy włożyć je do gorącej wody). Serwować na talerzykach. Smacznego 🙂
Deser z mascarpone, ananasami i wiśniami
Składniki:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 galaretka wiśniowa
wiśnie w syropie, lub sok z wiśniami
pół puszki ananasów wraz z syropem
3 łyżki cukru pudru, ewentualnie troszkę więcej jeśli chcemy słodsze
wrzątek
Galaretkę rozpuścić w 140 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Ananasy pokroić w mniejsze kawałki (można zostawić coś do dekoracji), wlać syrop ananasowy i dodać mascarpone. Wszystko zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Odłożyć dwie czubate łyżki śmietanki do innego pojemnika. Do reszty śmietanki dodać zmiksowane ananasy z mascarpone, dolać syropu wiśniowego i wiśnie. Zmiksować. Na dno pucharków wlać po 2 łyżki galaretki. Odstawić pucharki do stężenia galaretki. Resztę galaretki wlać do śmietanki i serka, wymieszać mikserem. Wlać do pucharków, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje, na wierzch dodać zostawioną uprzednio śmietankę, udekorować owocami. Smacznego.
Ahh cudne te filiżaneczki <3 Chętnie się zgłaszam 🙂
Owocowy mini torcik dla dwojga
biszkopt:
2 jajka
pół szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
do nasączenia biszkoptu:
100 ml soku pomarańczowego
masa:
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka homogenizowanego (użyłam o smaku pomarańczowo-marcepanowym ale z każdym będzie pyszne)
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka śmietanfixu
dodatkowo:
mały banan
mała pomarańcza
pół granatu
łyżka soku z cytryny
100 g białej czekolady
kilka kropel czerwonego barwnika do czekolady
Na początek przygotowujemy biszkopt.
Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z dodatkiem sody na sztywno.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.
Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.
Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
Następnie foremką o średnicy około 9-10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki).
Przyrządzamy masę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Dodajemy 2 łyżki serka homogenizowanego. Delikatnie mieszamy.
Biszkoptowe krążki nasączamy sokiem.
Przekładamy je masą którą rozsmarowujemy także po bokach i na górze.
Mierzymy wysokość i obwód torcika i odstawiamy go do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Łyżkę odkładamy do małej miseczki i dodajemy do niej barwnik, mieszamy.
Z papieru do pieczenia wycinamy kawałek odpowiadający wymiarom torcika.
Za pomocą wykałaczki, czerwoną czekoladą „malujemy” na nim serduszka i czekamy aż zastygnie.
Następnie rozsmarowujemy białą czekoladę na całym pasie przykrywając serduszka.
Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem cytrynowym.
Pomarańcze filetujemy a z granatu wyjmujemy ziarenka.
Wierzch torcika ozdabiamy owocami.
Odstawiamy go do lodówki do schłodzenia.
Smacznego 🙂
różowe serduszko
Składniki na ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej
200 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
65 g (pół szklanki) kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka (w całości) oraz cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, likier kawowy, wymieszać do połączenia.
3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić., po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
pozniej wyciąc kształt serca. przełożyc dowolnym kremem bądż dżemem.
Krem maślany (masa maślana)
[proporcje na obsmarowanie średniej wielkości tortu]
Składniki:
1 duże jajko
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła lub margaryny (Palma czy Kasia)
Jajko z cukrem umieszczam w miseczce, którą kładę do durszlaka umiejscowionego na garnku z gorącą (parującą) wodą. Całość ubijam mikserem podgrzewając na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa jajeczna powinna być wyraźnie puszysta i gęsta.
Masło wkładam do drugiej miski i ucieram mikserem na puszystą masę. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do utartego masła ostudzoną masę jajeczną. doidaję troche soku z buraków bądz malin, Wierzch i boki tortu smaruję cienko maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. na koncu dekoruje kakao bądz malinami jak na zdjeciu 2
200 g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej
200 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
65 g (pół szklanki) kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka (w całości) oraz cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, likier kawowy, wymieszać do połączenia.
3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić., po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
pozniej wyciąc kształt serca. przełożyc dowolnym kremem bądż dżemem.
Krem maślany (masa maślana)
[proporcje na obsmarowanie średniej wielkości tortu]
Składniki:
1 duże jajko
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła lub margaryny (Palma czy Kasia)
Jajko z cukrem umieszczam w miseczce, którą kładę do durszlaka umiejscowionego na garnku z gorącą (parującą) wodą. Całość ubijam mikserem podgrzewając na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa jajeczna powinna być wyraźnie puszysta i gęsta.
Masło wkładam do drugiej miski i ucieram mikserem na puszystą masę. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do utartego masła ostudzoną masę jajeczną. doidaję troche soku z buraków bądz malin, Wierzch i boki tortu smaruję cienko maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. na koncu dekoruje malinami.
Tort „BIAŁA TRUSKAWKA” (inspiracja: mojewypieki.com)
Biszkopt:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jajka powinny mieć temp. pokojową. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiać i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub formy w kształcie serca o pojemności 1,5 l – wtedy dno posmarować masłem i posypać bułką tartą, a jeśli tak jak ja użyjecie formy silikonowej – nie smarować jej niczym ani nie wkładać papieru). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem:
– 375 g białej czekolady
– 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia (nie może stwardnieć, ale nie może też już być gorąca!). W zimnym naczyniu śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać lekko ciepłą czekoladę, cały czas ubijając. UWAGA: nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników, by krem się nie zważył!
Frużelina truskawkowa:
– 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
– 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
W małym rondelku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta, następnie powoli wmieszać do owoców. Całość schłodzić. Frużelina zgęstnieje i powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Poncz:
– 3/4 szklanki wody wymieszanej z sokiem z cytryny i wódka w proporcji pół na pół
Zdobienie:
– 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wykonanie tortu:
Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, na krem wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować blat resztą kremu i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować bitą śmietanę, dowolnie udekorować.
SMACZNEGO 🙂
Czekolada jak nic innego pieści zmysły… Jest jednym z najlepszych afrodyzjaków… W Walentynki nie może jej zabraknąć 🙂
Czekoladowa lawa
Składniki:
80 g gorzkiej czekolady
25 g mlecznej czekolady
70 g masła
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka dowolnego likieru
3 kokilki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć kakao, odłożyć.
Masło i czekolady przełożyć do garnuszka, podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż składniki się roztopią. Odstawić do przestudzenia.
Ciepłą masę czekoladową przelać do misy, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i likier, zmiksować. Gotową masę rozdzielić między kokilki.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 14 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek nadal płynny.
Gorące wyjąć z piekarnika, oddzielić nożem od kokilek i przełożyć na talerzyk. Oprószyć kakao. Podawać natychmiast. Smacznego 🙂
Serniczkowo-truskawkowe Serduszka
Spód
1 paczka ciastek pełnoziarnistych
100g roztopionego masła
Herbatniki pokruszyć i wyrobić z masłem na jednolita masę. Tak przygotowanym spodem wyłożyć tortownicę.
Masa Truskawkowa
1 opakowanie mrożonych truskawek
1 szkl. gorącej wody
3 truskawkowe galaretki
Truskawki na wpółrozmrożone zblendować na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki .Dodać do truskawek wymieszać i tężejącą masę wylać na spód z ciastek. Pozostawić ok 30 min do zastygnięcia.
Masa Serowa:
30 dag sera twarogowego, przepuszczonego dwukrotnie przez maszynkę
½ szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 szkl mleka kokosowego lub migdałowego
½ szkl gorącej wody
1 laska wanilii
Można dodać przyprawę do serników
Ser utrzeć z cukrem pudrem i pestkami wanilii dodać mleko kokosowe i przyprawę do serników . W wodzie rozpuścić żelatynę, powoli dodawać do gotowej masy serowej. Masę wylać na masę truskawkową i pozostawić do stężenia.
Na samą górę wylać czerwoną galaretkę.
Tak przygotowany deser można wycinać w formie serduszek.
Ten przepis dodany jest na kilku stronach,zdjęcie to samo a przepisy różne zrobiony z gotowych produktów http://www.oetker.pl/pl-pl/walentynki-2014/konkurs.html
No cóż, w żaden sposób nie jest to sprzeczne z regulaminem konkursu…
Ciasteczka kruche kakaowe – najlepsze!4
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
szczypta soli
170 g masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
ziarna z połowy laski wanilii
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, ucieramy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy resztę składników. Miksujemy do połączenia, wyrabiamy na gładką kulę i schładzamy około godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy na blacie podsypanym mąką, wykrawamy kształty (w tym przypadku serca) i pieczemy 12 minut w 180*. Udekorować (w moim przypadku zdobiłam lukrem królewskim: 1 białko kurze + około 230g cukru pudru, utrzeć łyżką do uzyskania gładkiej, lśniącej masy).
Zapomniałam dodać zdjęcie 🙂
MINI-SERNICZKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z NIESPODZIANKĄ
Masa serowa (ok. 12 sztuk):
– 250 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub gotowego, dobrego twarogu do wypieków
– 250 g serka mascarpone
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 2 łyżki wódki
– skórka z otartej małej pomarańczy lub 1/2 dużej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać skórkę z pomarańczy oraz dolać sok i wódkę, krótko zmiksować.
Przełożyć masę do papilotek w formie lub silikonowych foremek.
Piec w temp. 150 stopni przez ok. 35-40 minut lub dłużej (powierzchnia serniczka powinna być sprężysta przy dotyku patyczkiem). Studzić w uchylonym piekarniku, a potem przenieść do lodówki na całą noc.
Niespodzianka – frużelina pomarańczowa:
– miąższ z 1 małej pomarańczy, pokrojony w kawałki
– 250 ml soku z pomarańczy
– 1/4 szklanki cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
– 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzącej wody
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kawałki owoców i cukier gotujemy przez ok. 2 min do zgęstnienia, ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną stopniowo dodajemy do powstałej masy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy szybko żelatynę i mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Bita śmietana:
– 250 ml kremówki 36%
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Wykonanie:
Wydrążamy dziurkę w serniczkach, wypełniamy frużeliną i dekorujemy bitą śmietaną. Trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO 🙂
BABECZKI CZEKOLADOW0-POMARAŃCZOWE Z NUTKĄ KAWY
Składniki na 12 babeczek:
– 2/3 szklanki i 4 łyżki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 120g masła
– 55g gorzkiej czekolady
– 1/2 szklanki kakao
– 2 większe jajka
– 3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– skórka otarta z 1 małej lub 1/2 dużej pomarańczy
– 1 łyżka soku z pomarańczy
– 1 łyżka wódki
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Masło rozpuścić w rondelku na najmniejszej mocy palnika, zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, gdy już się rozpuści, dodać przesiane kakao i wymieszać.
Cukier utrzeć z jajkami na jasną, puszystą masę, dodać sok i skórkę z pomarańczy, dalej ubijając. Dodać masę czekoladową i zmiksować. Na przemian dodawać śmietanę i przesianą mąkę, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką tylko do połączenia składników.
Do papilotek w formie lub silikonowych foremek nałożyć ciasto do 3/4 wysokości (babeczki mocno urosną). Piec w 170 stopniach ok. 20-22 minuty, do suchego patyczka. Studzić na kratce. Zimne babeczki ozdobić kremem kawowym i serduszkami z czekolady.
Krem kawowy:
– 250g śmietany kremówki 36%
– 2 łyżki mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mocnej kawy
Śmietanę, mascarpone i cukier ubić na sztywną masę, pod koniec dodać kawę i zmiksować. Kremem dowolnie ozdabiać babeczki.
Czekoladowe serduszka:
– 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy zgęstnieje, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłym małym otworem (np. Wilton 1 lub 2) i na arkusz papieru do pieczenia wyciskać wzór serduszka. Odstawić do lodówki do stwardnienia (można zrobić dzień wcześniej). Gotowymi serduszkami ozdabiać babeczki.
SMACZNEGO 🙂
Sernik na zimno
*3 żółtka
*1/3 szkl. cukru pudru
*1 łyżka cukru waniliowego
*1 łyżka masła
*600g serka homogenizowanego
*5 łyżeczek żelatyny (na pół szklanki gorącej wody)
*1 galaretka wiśniowa (smak do wyboru)
Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę. Utrzyj w misce masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka na gładką masę. Następnie dodawaj po łyżce serka, cały czas mieszając. Wymieszaną żelatynę dodawaj powoli do masy sernikowej, nie zaprzestając mieszania. Jednolitą masę przelej do formy do pieczenia (średnica ok. 25cm) i włóż do lodówki, aby stężała.
Galaretkę przygotuj według zaleceń na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Zimną galaretkę wylej na sernik i włóż do lodówki na 15 minut, po tym czasie wylej resztę i chłodź do stężenia. (Lub wytnij dowolne kształty.)
Smacznego 🙂
Czekokubki 🙂
Składniki na dwie sztuki (150 ml):
60 g masła
60 g gorzkiej czekolady
1 jajko
40 g cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
50 g mlecznej czekolady
Masło i gorzką czekoladę rozpuścić w w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Mleczną czekoladę pokroić na malutkie kawałki. Jajka roztrzepać z cukrem i mąką. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i pokrojoną w kosteczkę mleczną czekoladę. przelać do ramekinów, wysmarowanych delikatnie masłem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-16 minut. Smacznego 🙂
„Kokosowe trufle z migdałami i kaszą manną”
Składniki:
5 łyżek kaszy manny
300 ml śmietanki 30%
150 g wiórek kokosowych
100 g migdałów bez skórek
1 łyżeczka masła
200 g białej czekolady
50 ml likieru kokosowego
ok. 35 – 40 małych papilotek
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy łyżeczkę masła i pięć łyżek kaszy manny.
Skręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez pięć minut, cały czas mieszając.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy ją do masy z manną, wlewamy likier i mieszamy.
Masę odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kuleczki, umieszczamy w każdej migdał, obtaczamy wiórkami i wkładamy w papilotkę.
Serduszkowe pączki
0,5kg mąki pszennej
5 dag drożdży świeżych
50g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki oliwy lub 50 g masła
małe opakowanie cukru wanilinowego
pół kieliszka spirytusu
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia – używam oleju lub oleju ze smalcem
twarda marmolada lub krem czekoladowy
lukier lub cukier puder do posypania
1. Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawić, aż zacznie się ruszać (ok. 10 minut).
2.Żółtka i jako ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła/oliwy) i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiamy chwilę. Odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut, a gdy zacznie się ruszać – ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części:
3.1) Serduszka z nadzieniem – Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Foremką w kształcie serca wykrawamy pączki (na 1 pączka potrzebujemy 2 serduszka). Na połowie serc kładziemy porcję marmolady/kremu czekoladowego i przykrywamy pozostałymi sercami lekko dociskając brzegi. Odkładamy do wyrośnięcia.
2) Serduszkowe oponki) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Większą foremką wykrawamy serca, a w każdym z nich mała foremką wycinamy oczka. Odkładamy do wyrośnięcia.
4.Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Należy uważać, aby olej nie był zbyt gorący, ani zbyt zimny – w gorącym się spieką od zewnątrz pozostając surowymi w środku, a w zimnym będą bardzo chłonęły tłuszcz. Gdy olej się rozgrzeje, stawiam garnek na małym ogniu.
5.Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy na bibule lub papierze śniadaniowym, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Serduszkowe oponki do przepisu Serduszkowe pączki
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWO KAWOWY <3
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
-3/4 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1/4 SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
3/4 SZKLANKI CUKRU
5 JAJEK
Masa:
-2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
-2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
-PÓŁ SZKLANKI CUKRU
-PÓŁ OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
-2 ŻÓŁTKA
-0,5 l MLEKA
-3/4 KOSTKI MASŁA
ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ
TRUSKAWKI
MASA CUKROWA DO DEKORACJI
Przygotowanie:
Z podanych składników pieczemy biszkopt (rzucany). Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier, żółtka oraz połączone ze sobą dwa rodzaje mąki. Na formę w kształcie serca wykładamy na dno papier Do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35- 40 minut. Wyłączamy piekarnik a następnie wyciągamy nasz biszkopcik i rzucamy nim na podłogę z wysokości ok 60 cm. Następnie wkładamy do piekarnika i czekamy aż się wystudzi.
Z podanych składników gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy około pół szklanki. Do pozostałego mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu. w pół szklanki mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczana oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy wraz z przestudzonym budyniem. Dzielimy masę na pól. Do jednej części dodajemy pokrojone truskaweczki a do drugiej rozpuszczoną kawę w małej ilości wody. Przekrojony na pół biszkopt przekładamy masą truskawkową a na górę i boki dajemy kawową. Na koniec dekorujemy masą cukrowa wedle upodobania.
TORT WALENTYNKOWY
BISZKOPT
4 jajka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oliwy
8 łyżek zimnej wody
Ubić 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę , stopniowo dodawać cukier, żółtka,
przesianą mąkę z proszkiem, dodać oliwę i wodę, piec w temp. 160-170 C do zezłocenia w tortownicy 28 cm.
KREM BUDYNIOWY Z GALARETKĄ
Składniki
0,5 l mleka
ok. 0,50 szklanki cukru (można ciut więcej)
1 cukier waniliowy
2 żółtka i 1 całe jajko
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka truskawkowa
20 dkg masła
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostawionym mleku rozmieszac budyń, obie mąki, jajko i żółtka
wlać na gotujące mleko i zagotować jak budyń.Do gorącej masy wsypac suchą galaretke truskawkową(albo w innym smaku) i dokładnie rozmieszać.
Na wierzch masy połozyc kawałek folii spozywczej aby nie powstal kożuch.
Gdy masa przestygnie, ale jest jeszcze letnia położyć na kremie kostkę masła o temperaturze pokojowej i całość dokładnie rozmiksować.
Biszkopt przekroić na 3 części przekładać wystudzoną masą.
WIERZCH CIASTA
Polewa czekoladowa
Składniki
•200 g czekolady
•50 g masła
•50 g śmietany kremówki
Rozpuszczam czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej), dodaję do tego masło (może być olej) i kremówkę. Mieszam i polewam ciasto.
Tort oblać czekoladą ,boki obłożyć wafelkami czekoladowymi pryncypałki udekorować czerwoną wstążką.
Figurki wykonałam z masy marcepanowej.
Smacznego!
Jeśli miłość to kwiaty a skoro walentynki to karnawał zatem przedstawiam karnawałowe różne:
Składniki na ciasto :
1 jajko
4 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zest z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
Dodatkowo:
ulubiona konfitura lub np wiśnie z syropu
cukier puder po posypania gotowych różyczek
tłuszcz do smażenia – olej lub smalec wg uznania
Ciasto przygotowujemy po prostu mieszając wszystkie składniki ( ja wrzucam do robota ) do uzyskania jednolitej konsystencji po czym wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części ( będzie łatwiej wałkować 😉 ) i każdą cześć należny cienko rozwałkować, wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie szklanka, literatka i kieliszek do wódki;-) ). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie radełkiem lub nożem, nie docinając do środka ( czym głębiej natniemy
tym kwiatki będą „wyższe”). Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć ( można dodatkowo posmarować białkiem ), by się skleiły. Różyczki kładziemy na rozgrzany głęboki tłuszcz najmniejszym krążkiem do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu. Gdy ostygną oprószamy cukrem pudrem a na środek nakładamy niewielką ilość konfitury.
Były róże, teraz róża, symbol miłości tylko „symbolicznie” 😉 do ciasta z masą grysikową 🙂
BISZKOPT:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
KREM
0,5 l mleka
1 szkl. cukru
6 łyżek kaszy manny
2 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
DODATKOWO:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
dwie tabliczki czekolady
słodka śmietanka 36%
Pieczemy biszkopt – białka ubijamy na sztywno, do piany stopniowo cukier, dorzucamy po żółtku. Suche składniki przesiewamy i łyżką porcjami dodajemy do piany bardzo delikatnie mieszając. Pieczemy w wyłożonej papierem blaszce, w temp 180 stopni do tzw „suchego patyczka” ( ok 30 minut ). Studzimy i przekrawamy tak aby uzyskać dwa blaty.
Grysik gotujemy na mleku. Masło ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym aż będzie „białe” i dodajemy do lekko przestudzonej kaszki porcjami miksując żeby nie było grudek.
Dolny blat smarujemy dżemem i na niego wykładamy masę grysikową, przykrywamy drugim blatem i odkładamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek śmietanki. Polewą dekorujemy ciasto. U mnie do ozdoby brzoskwinie ale nie są konieczne.
i zdjęcie 😛
Ciasto czekoladowe z kremem Rafaello wykonałam po raz pierwszy całkiem niedawno na urodziny maluchów.
Chociaż nie jest to mój pierwszy wypiek z czekoladą, to to ciasto charakteryzuje się tym od poprzednich wypieków, że jest mega wilgotne i do tego bez glutenu.Jego smak pozostaje w ustach na bardzo, bardzo długo. A do tego połączenie czekolady i kokosa wręcz idealne.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI Z KREMEM RAFAELLO
CIASTO:
5 jajek
180 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C. Całe jajka ubić z cukrem. Masło pokroić w kawałki i razem z czekoladą stopić, ale nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić. Letnią czekoladę wlewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszany trzepaczką. Jednolitą masę wlewamy do okrągłej tortownicy (powinna mieć średnicę 22 ja dałam taką jaką miałam 26). Przed włożeniem do piekarnika tortownicą trzeba uderzyć kilka razy o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka-metoda nie zawodna.
KREM KOKOSOWY
1/3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
120 g masła lub 100 g mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
6 łyżek wiórek kokosowych
Mleko zagotowujemy z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru – ostudzić. Masło miksujemy miskerem na puszystą masę – w wersji z mascarpone nie trzeba. Dodajemy stopniowo ostudzone mleko na przemian z mlekiem w proszku. Na końcu wsypujemy kokos. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego Masę zaraz po przyrządzeniu nakładamy na ostudzone ciasto czekoladowe.
Smacznego:-)
Galaretki czekoladowe z pieczonego mleka
Składniki:
• 400 ml pieczonego mleka, wystudzonego,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 150 g owoców mrożonych (np. malin, truskawek, porzeczek lub wiśni),
• fruktoza lub cukier biały do smaku,
• 5 łyżek wrzątku,
• 50 g roztopionej gorzkiej czekolady,
• 2 łyżeczki niesłodzonego kakao.
Przygotowanie:
Pieczone mleko to specjał rosyjski. Jest ono gęste i ma lekko karmelowy smak. Do przygotowania potrzebne jest tylko mleko i duuużo cierpliwości. Mleko zagotowujemy w garnku. Piekarnik nastawiamy na ok. 95 °C i „pieczemy” ok. 5 godzin do uzyskania beżowego / karmelowego koloru. Gdy na wierzchu pojawi się piana, należy ją „utopić” w reszcie mleka (nie mieszając). Trzeba kontrolować, żeby mleko się mocno nie gotowało, tylko „podgrzewało”.
Mrożone owoce przelewamy gorącą wodą i miksujemy na gładką masę. Dosładzamy do smaku. Ja użyłam fruktozy. Odstawiamy, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Żelatynę (1 łyżeczkę) rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy z masą owocową i wlewamy na dno foremek, najlepiej silikonowych kwiatków (jako środek kwiatka). Wstawiamy do lodówki do wstępnego zastygnięcia. Pieczone mleko mieszamy z czekoladą i kakao. Dosładzamy do smaku. Pozostałą część żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Mieszamy z mlekiem. Wlewamy do wyjętych z lodówki foremek. Całość ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!
Witam serdecznie
Pyszny torcik walentynkowy z czekoladą z bita śmietaną.Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Masa wiśniowa
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
1 budyń
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
350 g wiśni świeżych lub mrożonych
Masa śmietanowa:
700ml śmietany kremówki (30%)
250g sera mascarpone
Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
4 smietan fix
poncz wiśniowy
Dekoracje
glasage czekoladowy
Dekoracje czekoladowe
Perełki złote
Wiśnie kandyzowane
Wykonanie:
BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, delikatnie
mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao . Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej
dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do
nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut .
Masa wiśniowa.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz
wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia
(konsystencja kisielu). Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy
delikatnie.
Masa śmietanowa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania
dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser
mascarpone
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem
wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.
Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny
krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką
warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy
glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
Dla Walentynki/Walentego możemy przygotować Pyszny królewski sernik Pyszny królewski sernik Królową jest wśród słodyczy, każdy sobie owej życzy. Na przekąskę, na deserek, do tornistra, na spacerek. Może gorzka być lub mleczna, ale zawsze jest bajeczna. Z orzechami lub z nadzieniem, rządzi naszym podniebieniem. Nie znać jej też nie wypada, bo to przecież CZEKOLADA! A. Szymański
Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna! Składniki
1/1/2szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
120 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Masa serowa
½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
3 jajka
1/2 szkl cukru
50g masła
1 budyń waniliowy
kilka kropel aromatu pomarańczowego
dekoracje glassa czekoladowa
dekoracje z dr Oetkera
Ciasto.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Masa serowa:
W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.
Romantyczna kolacja dla dwojga deser
Kto z na nie zna bloku? Od kiedy pamiętam był to deser, który uwielbiali wszyscy bez względu na wiek. Pełen różnych bakali, słodyczy i pięknych wspomnień. Wspomnień szczęśliwego dzieciństwa, beztroskich chwil, rodzinnej atmosfery…. ups rozmarzyłam się odrobinę dzisiaj wersja love. A co zakochanym też będzie smakowało! Romantyczna kolacja dla dwojga deser
Kto z na nie zna bloku? Od kiedy pamiętam był to deser, który uwielbiali wszyscy bez względu na wiek. Pełen różnych bakali, słodyczy i pięknych wspomnień. Wspomnień szczęśliwego dzieciństwa, beztroskich chwil, rodzinnej atmosfery…. ups rozmarzyłam się odrobinę dzisiaj wersja love. A co zakochanym też będzie smakowało!Składniki
Do garnka wlewamy wodę,dodajemy cukier,masło i kakao następnie zagotowujemy na wolnym ogniu. Herbatniki kruszymy na i,wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko w proszku,orzechy lub inne bakalie, dokładnie mieszamy. Do suchych składników wlewamy masę kakaową szybko mieszkamy tak by powstała jednolita masa i przekładamy ją do foremek. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Dekorujemy wedle uznania
Ptasie mleczko dla dwojga Małe co nieco na romantyczne chwile dla dwojga który można przygotować bardzo szybko. Deser jest bardzo lekki i smaczny.
Składniki
5 g margaryny Kasia
1 /2 szkl mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka truskawkowa
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki żelatyny Prymat
Sposób wykonania
Galaretkę czerwoną rozpuścić w min ilości wody . Foremki posmarować margaryną Kasią następnie wylać galaretkę by zastygła. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody zostawić do napęcznienia. Mleko schłodzić Galaretki rozpuścić w 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. ostudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić.Pod koniec ubijania wlewać powoli rozpuszczoną galaretkę i żelatynę. Piankę wylać na galaretkę odstawić do lodówki do stężenia.Wyjąć piankę z foremki zrobić dekoracje i można się delektować we dwoje.
Walentynkowy sernik Walentynkowy sernik na zimno
spód sernika
• 150 herbatników
• 50g orzechów mielonych laskowych
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżki cukru pudru
• około 150g masła.
masa serowa
• 1 jogurt naturalny
• 500g sera homogenizowanego chudego
• 200g sera mascarpone
• 1/2 opakowania żelatyny
• 1 szkl cukru pudru
• 2 cukry waniliowe
• 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
• Sok z jednej cytryny
Dodatkowo
1 galaretka czerwona
Dekoracje z czekolady
100g kremu maślanego do dekoracji
spód sernika
Do miski włożyłam herbatniki, zmiksowałam na pyłek, dodałam cukier puder i kakao dokładnie wymieszałam..Margarynę rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowego wymieszałam powstała jednolita masa którą wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki na około 30 minut.
Przygotować galaretkę według przepisu
Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilie, sok z cytryny,listki mięty wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy i wykładamy na masę miasteczkową .Ma masę serową wylewamy przygotowaną galaretkę .Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu, robimy dekoracje według uznania.
Biszkoptowe serce
Składniki
– 3 jajka;
– 3 łyżki mąki pszennej;
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, nawet troszeczkę mniej;
– 3 łyżki cukru;
– panna cotta;
– kilka owoców.
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto przelać do tortownicy, ale ja upiekłam w silikonowym sercu.
Piec w 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Następnie połączyć z przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu panna cottą.
Schłodzić i posypać owocami.
Silikonowe foremki do pieczenia babeczek w kształcie filiżanek są cuuuudowne !
Polecam jeszcze szybki torcik z kaszy manny
Składniki
– 1/2 l mleka;
– 1/2 szklanki kaszy manny;
– 2 łyżki kokosu;
– 100 g masła;
– 1/2 szklanki cukru + 2 – 3 łyżki do truskawek;
– łyżka cukru waniliowego;
– truskawki (użyłam mrożonych);
– 1 czerwona galaretka;
– kilka herbatników.
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie herbatnikami.
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, kokos, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Delikatnie wystudzoną przelej na herbatniki.
Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i chwilę gotuj. Następnie zmiksuj je bardzo dokładnie (najlepiej, aby po zmiksowaniu wyszło około 2 szklanek truskawek lub mniej, ponieważ używamy jednej galaretki i w przypadku większej ilości truskawek, mogą one nie stężeć) i do gorących dodaj galaretkę. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie wylej na masę z kaszy manny.
Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz dowolnie udekorować na przykład posypać kokosem lub pokruszonymi herbatnikami.
Jeszcze jedno zdjęcie do torcika z kaszy manny
Również tak go można podać 🙂
Z córcią postanowiłyśmy zrobić na Państwa konkurs pączki w kształcie serca 🙂 Osobiście takich jeszcze nie widziałam 🙂 Zrobiłyśmy dwa rodzaje, jedne tradycyjne a drugie..kakaowe 🙂 których zdjęcie oraz przepis dodam w drugim komentarzu. 🙂
Składniki : ( ok. 50 pączków )
1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
1 szk cukru
1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
200 g margaryny
2 szk mleka
100 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
nutella, marmolada bądź coś do nadziania
Polewa:
biała czekolada
odrobina barwnika w kolorze czerwonym
kokos
odrobina mleka
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka, mleko, tłuszcz roztopiony i sól. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłego, ale nie gorącego mleka. Na koniec dajemy spirytus i wyrabiamy dalej. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy kształty – w naszym przypadku były to serca, ale w wakacje robiłam z tego przepisu tradycyjne okrągłe pączki i do wykrawania użyłam szklanki 🙂 . Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę bądź marmoladę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochłonąć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO!
A teraz podaje przepis na pączki kakaowe 🙂 Równie pyszne jak tradycyjne 🙂
Składniki : ( ok. 50 pączków )
1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
1 szk cukru
1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
3 łyżki kakao
200 g margaryny
2 szk mleka
100 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
nutella do nadziania
Polewa:
biała czekolada
odrobina barwnika w kolorze czerwonym
kokos
odrobina mleka
Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko i dodajemy 2 łyżki mąki. Tak stworzony zaczyn ostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka ubite z cukrem na białą puszystą masę. Dosypujemy resztę mąki wraz z kakaem oraz szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki, dopiero wtedy dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy do wchłonięcia tłuszczu, na sam koniec dodajemy spirytus. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochłonąć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO!
Biszkopt:
6 jajek
250 g cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy białka będą już dobrze utrzepane, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przeciąć na pół aby powstały dwa blaty.
* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam przegi biszkoptu, aby utworzyć kształt serca.
Poncz:
100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
100 ml przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
Kawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Odstawić do wystudzenia.
Masa:
1 litr śmietany 30% lub 36%
23 g żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)
50 g wody
6 łyżek cukru pudru
100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C.
Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy.
Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).
Polewa:
200 g czekolady
200 g śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Składanie ciasta:
Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. Część masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę.
Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.
Walentynkowa babka z nieco koślawym sercem 🙂
Składniki na 2 ciasta:
2 x 2,5 szklanki mąki
2 x 2 szklanki cukru
2 x 1/2 szklanki mleka w proszku
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 x 1/2 łyżeczki sody
2 x 60 g miękkiego masła
2 x 1 duże jajko
2 x 2/3 szklanki mleka
czerwony barwnik spożywczy
W naczyniu wymieszać 2,5 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka w proszku, 1 łyżeczkę proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczki sody, 60 g miękkiego masła, jajko i mleko. Dodać czerwony barwnik spożywczy. Całość dokładnie połączyć.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej delikatnie masłem. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Zimne ciasto pokroić na kawałki, z każdego, foremką, wyciąć serce.
Serca ułożyć w keksówce, ciasno, jedno za drugim.
Drugie ciasto przygotować w ten sam sposób jak pierwsze, pomijając jednak barwnik spożywczy.
Ciasto przełożyć do formy, zakrywając nim ułożone wcześniej serduszka.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Wystudzone ciasto oblać lukrem. Smacznego 🙂
Czekoladowe ciasto z sercem
Składniki
ciasto różowe:
150 g masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 średnich jajek (lub 4 duże)
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu nat.
odrobina różowego lub czerwonego barwnika
ciasto czekoladowe:
200 g gorzkiej czekolady
180 g miękkiego masła
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
150 ml mleka
Wykonanie:
1.
Ciasto różowe: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), jogurt i odrobinę barwnika (u mnie w proszku) , zmiksować.Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Najlepiej szpatułką. Keksówkę o wym. 25 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Upieczone ciasto wystudzić. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce. Ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita. Tą samą co poprzednio keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż rząd serduszek ściśle do siebie przylegających. Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180° (sprawdzać patyczkiem – gdy ciasto będzie upieczone). Upieczone ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą albo lukrem. Smacznego 🙂
Kakaowe muffinki orkiszowe z konfiturą żurawinową i czekoladową bitą śmietaną.
Składniki na 12 muffinek:
suche:
100 g mąki orkiszowej typ 700
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżki kakao
80 g cukru lub ksylitolu
1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
mokre:
160 g jogurtu naturalnego lub maślanki
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania
12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
400-500 ml kremówki czekoladowej
Przygotowanie:
W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.
Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut.
Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami.
Smacznego 🙂
Naleśnikowe roladki z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
ok 150 g mąki tortowej (typ 450)
ok 250 ml mleka
1 jajko
sok z połowy cytryny
3 łyżki miodu
Nadzienie:
150 g jogurtu naturalnego
galaretka pomarańczowa
jagody goji i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki.
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego naleśnika.
Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki.
Przed podaniem kroimy i dekorujemy. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą.
Urocze ciasteczka marcepanowe:)
Składniki na około 40 ciasteczek:
100g marcepanu
250g mąki pszennej
50g cukru pudru
150g masła
1 żółtko
odrobina olejku migdałowego
Na polewę
100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur
dowolna posypka dekoracyjna
Przygotowanie:
Marcepan rozkruszamy.
Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.
Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.
Wycinamy dowolne kształty ciastek.
Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypką dekoracyjną.
Mocno czekoladowe, wilgotne babeczki z sernikowym frostingiem i mandarynkową nutą
Składniki na ciasto:
1. szklanka mąki żytniej
2. szklanka cukru
3. 1/3 szklanki ciemnego kakao
4. jajko
5. 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
6. 1/4 szklanki mleka
7. 1/2 szklanki oleju
8. szczypta soli
9. 1/2 szklanki wody
10. opcjonalnie: łyżeczka suszonej mięty i/lub łyżeczka chili
Tradycyjne przygotowanie babeczek: mieszamy suche składniki, dodajemy po kolei mokre mieszając mikserem (na końcu ciepłą wodę). Masa powinna być dość lejąca się. Wylewamy do 6 kokilek nasmarowanych masłem i wysypanych kakao. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach przy opcji góra-dół. Po wyjęciu studzimy, dekorujemy „frostingiem”:
Frosting
1. 150 g białego sera w kostce (twarogu) albo twarożku do smarowania
2. 4 łyżki cukru pudru
3. skórka starta z jednej mandarynki
Jeśli używamy sera w kostce, zaczynamy od przepuszczenia go przez maszynkę do mięsa albo zmiksowania malakserem/blenderem. Dodajemy cukier i skórkę. Przy pomocy rękawa dekorujemy ostudzone babeczki (można posłużyć się foliowym woreczkiem z odciętym rogiem).
W wersji walentynkowej wierzch posypałam kakao (przez foremkę w kształcie serca, co nadało akcent Dnia Zakochanych:)). Można też udekorować posypką, ja uformowałam jeszcze małe serduszko z rozpuszczonej czekolady (która zaczynała już zastygać, więc formowała się jak plastelina).
Swoje babeczki piekłam 2 godziny przed spotkaniem Walentynkowym, na ostatnią chwilę, ale taki słodki prezent sprawdził się lepiej niż jakikolwiek inny!
ah! zapomniałam o jednym ważnym składniku – łyżeczka sody oczyszczonej.
Na walentynki.. najlepiej zrobić coś czekoladowego! Może być z czekoladą, z dodatkiem czekolady. Ewentualnie, z odrobiną czekolady. I mnóstwem serca.
Czekoladowe serca lub serdeczne czekoladki- jak kto woli:
100 g serka mascarpone
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
łyżka wódki lub likieru
cukier puder, do obtoczenia.
Po zmiksowaniu serka mascarpone z wódką na puszystą masę (pamiętając o tym, by był w temperaturze pokojowej) stopniowo dodawać stopioną czekoladę, przy tym miksować dalej. Czekolada powinna być rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona. Nie zrażać się, gdy z pierwszą łyżką czekolady serek wygląda na ścięty- miksować dalej.
Masę włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, formować kulki, serduszka i wiele różniastych kształtów. Można sobie pomóc, maczając palce w zimnej wodzie.
Smacznego!
Obrazek ; )
Obrazek się nie dodał, proszę spróbować jeszcze raz.
Witam,
Moja pierwsza propozycja to :
Walentynkowy warstwowy naleśnik serce z gruszkami i polewą czekoladową
Składniki na naleśniki :
1 szklanka gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Ponad to :
gruszki z syropu z puszki lub domowe a jeśli nie znajdziemy to świeże również będą świetne
ciemna czekolada
kardamon
Gruszki dokładnie odsączamy na sicie z zalewy.
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka.Dużą foremkę do ciastek w kształcie serduszka smarujemy cieniutko olejem. Kładziemy na patelnię i łyżką nalewamy ciasto. Smażymy do momentu aż ciasto przestanie być surowe. Za pomocą szpatułki ściągamy foremkę razem z naleśnikiem na deskę do krojenia i delikatnie odklejamy od formy naleśnika ( Uwaga foremka będzie gorąca, trzymajcie ją przez ręcznik ), kładziemy z powrotem na patelni na drugiej stronie i smażymy na złoto. Tak postępujemy z resztą ciasta. Można się pobawić i zrobić ażurowe serca ale jest z tym więcej zachodu choć wyglądają zjawiskowo. Wtedy ciasto najlepiej wylewać przez rękaw cukierniczy z cienką końcówką.
Naleśniki usmażone więc zabieramy się za rozpuszczenie czekolady. Czekoladę umieszczamy nad kąpielą wodną i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Gruszki kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy odrobiną kardamonu – do smaku. Kardamon możemy zastąpić innymi przyprawami jak np. wanilia, cynamon. Odstawiamy.
Składanie naleśników : Na talerz kładziemy jedno serduszko naleśnikowe. Na nim układamy kilka kawałków gruszki a na sama górkę kładziemy drugie serduszko. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Druga propozycja na
Czekoladki z domowym kisielem gruszkowym
Składniki :
czekolada
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Można rozpuścić całą na raz lub partiami. Pędzelkiem nanosimy warstwę czekolady na każdą silikonową foremkę. Foremki po kupnych czekoladkach również się nadadzą ja właśnie takich użyłam. Wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu proces ten powtarzamy jeszcze parę razy aż powstanie mocna ścianka czekoladki.
Składniki na kisiel gruszkowy :
2 gruszki
3/4 szklanki wody + 1/4 dodatkowo do rozrobienia mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce lub miksujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewamy do gruszek cały czas mieszając. Mieszamy aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu. Odstawiamy do ostudzenia.
Wyciągamy foremki z zastygniętą podstawą do czekoladek. Napełniamy kisielem. Na chwilę wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy resztę czekolady. Nakładamy ostatnią „zamykającą” warstwę czekolady. Tak aby ładnie pokryła całą górę. Znowu wkładamy do lodówki. Najlepiej, żeby leżało całą noc. Dobrze schłodzone wyciągamy delikatnie z foremek. Najlepiej wyjmować je mając na ręce rękawiczkę lub jak ja woreczek aby ślady palców nie odciskały się na czekoladkach.
* Moja uwaga : Jeśli wyjmiecie z foremki i odpadnie kawałek ścianki nie panikujcie. Wstawcie do lodówki. Nad kąpielą wodną rozpuście odrobinę wcześniej użytej czekolady i za pomocą pędzelka uzupełnijcie ten brak w foremce. Następnie włóżcie z powrotem czekoladkę, dociśnijcie delikatnie i schłodźcie z powrotem w lodówce
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Justyna
CZEKOLADOWE TRUFLE – najprostsze!
Składniki na ok. 30 małych trufli:
– 175g mascarpone, w temp. pokojowej
– 260g czekolady gorzkiej
– 85g czekolady mlecznej
– 1,5 łyżki wódki (smakowej lub czystej, może być też likier-wtedy 2 łyżki)
Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
W misce umieszczamy mascarpone i krótko miksujemy z alkoholem. Wlewamy partiami czekoladę, za każdym razem miksując.
Masę odstawiamy do lodówki do stwardnienia – trzeba sprawdzać: musi mieć taką konsystencję, by dało się z niej formować kulki (ok. 1,5-2 godz. w lodówce, w mojej spiżarni krócej 😉 ).
Po czasie potrzebnym do stwardnienia formujemy kulki i znowu odkładamy do lodówki, do schłodzenia. Przed podaniem obtaczamy w ulubionej posypce.
Przykładowe posypki:
– cukier puder
– kakao (prawdziwe, gorzkie, moje ulubione, lub instant – co kto lubi 😉 )
– pokruszone płatki migdałów
– posiekane orzechy włoskie/laskowe
– pokruszone kakaowe wafelki w czekoladzie
SMACZNEGO 🙂
Serniczki z musem malinowym
Są obłędne w smaku i wprost idealne na walentynki 🙂
Składniki na 12 serniczków:
• 500 g zmielonego twarogu
• 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
• 2 łyżki drobnego cukru
• Cukier waniliowy
• 1 jajko
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Składniki na mus z malin:
• 100 g malin
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i postawić na średnim ogniu. Gdy maliny rozpadną się, powstały mus przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek.
Formę to babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je masą serową. Na wierzchu tworzymy wzorki z malinowego puree.
Pieczemy przez 25 min. w 180 st. Po tym czasie zostawiamy serniczki w uchylonym piecyku na ok. 30 min. Gdy całkowicie wystygną chłodzimy je w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego 🙂