• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Tureckie półksiężyce
30 października 2013

Tureckie półksiężyce, u mnie w domu znane jako „turki”, to  kolejny przepis z cyklu „Smaki dzieciństwa” (po cieście marchewkowym i jabłeczniku). Przepis zaczerpnęłam z zeszytu mamy, modyfikując go lekko przy pomocy likieru pomarańczowego Cointreau – dodaje ciastu cudowny, pomarańczowy posmak, dzięki czemu są troszkę bardziej egzotyczne. 

tureckie półksiężyce

Tureckie półksiężyce często robiła moja babcia. Nie mam pojęcia, skąd taka nazwa tego ciasta, ale to chyba mało ważne, bo liczy się smak. A smak jest cudowny! Przypomina lekko murzynka, ale ciasto jest mniej słodkie i bardziej delikatne. Słodkości dopełnia tu lukier, który dodatkowo pięknie zdobi półksiężyce. U Was w domu też piekło się te słodkości? :)

tureckie półksiężyce

Składniki:

  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki likieru Cointreau (lub ekstraktu pomarańczowego)
  • 200 g cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody

Masłoutrzeć dokładnie na jasny krem z cukrem. Żółtka dodawać po kolei do kremu i dalej ucierać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, likier i kakao, wciąż ucierając. Ubić pianę z białek, dodać je do masy – delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką, żeby nie naruszyć struktury ubitych białek. Ciasto przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię (ciasto jest dość gęste). Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni (200 bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Lukier przygotowujemy ucierając cukier puder z kilkoma łyżkami ciepłej wody (wodę dodajemy stopniowo, żeby nie był za rzadki). Wylewamy na ostudzone ciasto. Kiedy lukier zacznie tężeć wycinamy okrągłą szklanką kształt półksiężycy i odstawiamy, aż lukier całkiem zastygnie.

Smacznego!

tureckie półksiężyce

Przypominam też, że biorę udział w konkursie! Tutaj można oddać swój głos na moją babeczkę:

http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/13

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
alkoholkakao
Share

Boże Narodzenie  / Ciasta  / Ciasta czekoladowe  / Święta i okazje

Żaneta

You might also like

Babeczki tiramisu
21 kwietnia 2016
Ciasto zebra
19 lutego 2016
Czekoladowe babeczki z piwem Guinness i likierem Baileys
17 marca 2013

21 komentarzy


gin
30 October 2013 at 16:16
Reply

Ja takich nigdy nie jadłam, ale spróbowałabym z największą przyjemnością. Wyglądają cudnie :)



    Żaneta
    2 November 2013 at 23:50
    Reply

    Bardzo polecam! Nie jest to wyszukany deser, ale naprawdę bardzo smaczny :)

Kulinarna Fuzja
1 November 2013 at 00:02
Reply

Super te Twoje turki :) !!!!



    Żaneta
    2 November 2013 at 23:51
    Reply

    Babcia robiła ładniejsze, ale staram się jak mogę :D

sałatka
1 November 2013 at 15:56
Reply

Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)



    Żaneta
    2 November 2013 at 23:58
    Reply

    Spróbuj! Na pewno się nie zawiedziesz :)

Pierogi z grzybami
3 November 2013 at 22:29
Reply

Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)



    Żaneta
    3 November 2013 at 22:50
    Reply

    Super! Cieszę się, że wyszły :)

omlet na słodko
9 November 2013 at 21:59
Reply

Coś dla mnie! Wyglądają naprawdę smacznie.



    Żaneta
    11 November 2013 at 12:35
    Reply

    Smaczne i proste :)

Gosia
28 December 2013 at 18:48
Reply

Ciastka bardzo dobre,wyglądają jak pierniki ale smakują tak lekko jak dobrze utarty murzynek,polecam



jola
30 November 2014 at 18:57
Reply

Moim domu tez sa znane jako ciastka tureckie i nikt nie wie dlaczego :) co ciekawe dla nas to tradycyjne danie wigilijjne. Robi sie je w dzien wigilii zeby byly swieze bo takie sa najlepsze. Dodatkowo niezastygniety jeszcze lukier posypuje sie obficie bakaliami, zeby sie w niego wtopily :)



    Żaneta
    30 November 2014 at 21:55
    Reply

    Świetny pomysł z tymi bakaliami :)

Ela
17 December 2016 at 18:40
Reply

To smak mojego dziecinstwa…i zupelnie nje wiedzialam jak je robic,bo tych ktorych kochalam odeszli i nie bylo w domu nigdzie przepisu …tak sie ciesze ze znalazlam je w necie…u nas tez nazywalismy je turkami….w poniedzialek lece po produkty i robie…pozdrawiam



    Żaneta
    18 December 2016 at 10:15
    Reply

    bardzo się cieszę, że dzięki mnie znalazłaś ten przepis :) daj znać, czy faktycznie smakują jak te z twojego dzieciństwa :)

cypreess
16 December 2017 at 22:14
Reply

W twoim przepisie koniecznie brakuje jednej modyfikacji, otóż lukier powinien być rozrobioną na soku z cytryny a nie wodzie. Wtedy jest kwaskowaty i dodaje zupełnie innego wymiaru półksiężycom :) pozdrawiam



Marzena
16 December 2017 at 22:25
Reply

Ile dni przed świętami mozna zrobić te ciasteczka, zeby w święta byly jeszcze smaczne?



    cypreess
    16 December 2017 at 22:43
    Reply

    Max kilka dni chyba ze jakoś je w lodowce zawinięte w folii przechowasz

    Żaneta
    17 December 2017 at 10:25
    Reply

    Najlepiej smakują w dniu upieczenia, później trochę wysychają, więc trzeba je przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Małgorzata
19 December 2017 at 09:52
Reply

Jeżeli kogoś nadal zastanawia nazwa tych ciastek, proponuję spojrzeć na flagę Turcji. Mnie również te ciastka przenoszą w świat dzieciństwa, szczególnie w klimaty świąteczne, bo moja babcia piekła je zawsze właśnie na święta Bożego Narodzenia.



    Żaneta
    19 December 2017 at 19:41
    Reply

    Kto wie, może faktycznie stąd nazwa ;)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods