Idealny pomysł na Walentynki – tort różany! Choć warto dodać, że nie dla każdego. Konfitura z róży (ta prawdziwa, nie ze sklepu :P) ma bardzo specyficzny i intensywny smak. Niektórym przypomina… płyn do płukania 🙂 Ja ją jednak uwielbiam, a dzięki znajomej z blogu Trawka Cytrynowa stałam się ostatnio posiadaczką całego słoiczka tego specyfiku. Postanowiłam wykorzystać okazję i przygotować walentynkowy tort różany. Jeżeli jesteście z tych, którzy nie lubią smaku róży, możecie użyć innej konfitury o intensywnym smaku. Z taką dekoracją tort i tak zrobi wrażenie 🙂
Składniki na biszkopt 18 cm:
-3 jajka
-75 g mąki pszennej
-25 g mąki ziemniaczanej
-100 g cukru
Składniki na masę różaną:
-125 g serka mascarpone
-100 g konfitury z płatków róży
Krem:
-250 g serka mascarpone
-400 g zimnej śmietanki 30%
-2 czubate łyżki cukru pudru
Poncz:
-1/2 szklanki wody
-1 łyżka wódki
-1/2 łyżki wody różanej
Dekoracja:
-3 kwiaty jadalnej róży*
-cukier lub drobny cukier do wypieków
-białko jaja
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej przygotowujemy płatki róży i biszkopt.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
4. Płatki róży, jeden po drugim, smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i maczamy lub posypujemy drobnym cukrem. Jeśli nie macie drobnego cukru do wypieków, możecie zwykły cukier kryształ zmiksować w malakserze. Płatki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem, tak, żeby się nie stykały i zostawiamy do wyschnięcia na całą noc.
5. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
6. Konfiturę z róży dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wrzucamy mascarpone i chwilę miksujemy na niskich obrotach, aż połączy się ze śmietaną.
7. Składamy tort. Pierwszy blat kładziemy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy różanej i dość sporo masy mascarpone. Kładziemy środkowy blat i czynności powtarzamy. Górny blat tylko nasączamy. Tort najpierw pokrywamy cienką warstwą kremu, grubszą, tak, aby wszystkie boki i góra były równe.
8. Na koniec dekorujemy kandyzowanymi płatkami róży.
*Do takiej dekoracji nadają się tylko jadalne kwiaty róży – kupione w specjalnym sklepie lub ze swojej uprawy. Nie mogą być niczym pryskane, więc takie z kwiaciarni niestety się nie nadają.
Smacznego!
5 komentarzy
Och, gdyby ktoś upiekł taki dla mnie to po rękach bym całowała! Piękny! 🙂
Wygląda fenomenalnie, tak elegancko i romantycznie 🙂
A jak smakował… 🙂
Tort wygląda wyśmienicie! Czy można wiedzieć skąd wzięłaś jadalne róże?
Tu można zamówić on-line http://www.fusiongusto.pl/. Są też inne sklepy internetowe, trzeba poszukać. Ale najlepiej chyba wyhodować sobie w ogródku 🙂