• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Szarlotka
25 września 2013

szarlotka

 

Szarlotka w najprostszej, klasycznej wersji. Przepis z zeszytu mamy :) Wyszła, oczywiście, przepyszna! Kruche ciasto przełożone smażonymi jabłkami z duuuuużą ilością cynamonu. Całość wykończona grubą warstwą cukru pudru. Chyba nie ma w Polsce domu, w którym nie piekłoby się szarlotki – u mnie klasyk na każde święta :) Nie będę się więcej rozpisywać – zachęcam do pieczenia!

szarlotka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (b. zimnego)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek
  • bułka tarta
  • cynamon

Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy bardzo drobniutko. Dodajemy żółtka i śmietanę, całość szybko zagniatamy w jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyciągamy połowę ciasta, rozwałkowujemy tak, żeby placek był kilka centymetrów szerszy i dłuższy niż nasza blaszka. Przenosimy ciasto do blaszki, formujemy też brzegi – nie muszą być wysokie (u mnie ok. 1,5-2 cm). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180 z termoobiegiem) i pieczemy, aż będzie cały brązowy. Ważne, żeby nie wyciągać ciasta za szybko – musi być całkowicie upieczone. Inaczej po nałożeniu jabłek zrobi się miękkie i lekko zakalcowate.

Kiedy spód się piecze, przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy ze skórki, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Smażymy z odrobiną wody i dużą ilością cynamonu, aż większa część z nich się rozpadnie – ja lubię, kiedy zostają jeszcze małe kawałki w całości. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy troszkę cukru. Ja nie dodaję, bo lubię kwaskowaty smak, a poza tym na końcu i tak posypujemy całość cukrem pudrem.

Na upieczony spód sypiemy warstwę bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci z nadzienia. Na to wykładamy usmażone jabłka. Całość przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż uzyskamy ładny, brązowy kolor. Można ustawić pieczenie z góry.

Po wyciągnięciu czekamy, aż wystygnie, a następnie suto posypujemy cukrem pudrem. Szarlotka świetnie smakuje jeszcze na ciepło, np. z lodami, ale na zimno do kawy jest tak samo bezbłędna.

Smacznego!

szarlotka

szarlotka

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
cynamonjabłkakruche ciasto
Share

Ciasta  / Szarlotki i ciasta z jabłkami

Żaneta

You might also like

Mazurek cytrynowy
25 marca 2018
Bezy z praliną korzenną
8 lutego 2018
Korzenny syrop jabłkowy na cydrze
12 grudnia 2017

5 komentarzy


naleśniki przepis
29 September 2013 at 00:22
Reply

och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)



    Żaneta
    29 September 2013 at 21:47
    Reply

    Oj, na jednym na pewno by się nie skończyło – pyszna jest :)

mama
29 September 2013 at 19:36
Reply

hmmm, jak u mamy…



    Żaneta
    29 September 2013 at 21:46
    Reply

    albo babci :)

Wiera
10 March 2014 at 12:08
Reply

To jest… bardzo niepokojące zdjęcie szarlotki!



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods