• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Puszysta babka czekoladowa
20 lutego 2015

Puszysta babka czekoladowa – zapraszam :)

babka czekoladowa

To najpyszniejsza, najbardziej wilgotna i puszysta babka czekoladowa, jaką w życiu jadłam. Znacie to – ciasto tak puszyste, że dosłownie pochłaniacie cały kawałek na raz, nawet nie wiedząc kiedy? Ta babka jest właśnie taka. Kawałek czekoladowej chmurki :) No dobra, ponosi mnie fantazja, ale nie wiem, do czego innego mam porównać to ciasto :) Do tego przepis jest niezwykle prosty, a ciasto możecie upiec w dowolnej foremce, choć jako babka prezentuje się chyba najpiękniej. Gorąco polecam ten przepis, zwłaszcza, że jest całkowicie autorski ;)

babka czekoladowa

Składniki (wszystkie w temp. pokojowej):

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
  • 100 g mleka
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy  do jednej miski.

Mleko łączymy  z jogurtem.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, na gęsty, jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż wszystko dokładnie się połączy.

Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki i mleko z jogurtem, za każdym razem mieszając łyżką tylko do połączenia składników.

Przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki i pieczemy ok 50 minut w 150 stopniach (termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Po wyciągnięciu czekamy ok. 5 minut i dopiero wtedy wyciągamy babkę z foremki. Studzimy na kratce.

Gotową babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

babka czekoladowa

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
babkaciasto czekoladoweczekoladapuszysta babkazima
Share

Ciasta  / Ciasta czekoladowe  / Ciasta ucierane  / Słodkości

Żaneta

You might also like

Wegański deser czekoladowy
19 marca 2018
Najlepszy tort czekoladowy na Halloween
31 października 2017
Muffiny czekoladowe z suszonymi bananami
24 października 2017

20 komentarzy


Sylwia
20 February 2015 at 20:32
Reply

Wow! Niesamowita babka! :)



    Żaneta
    20 February 2015 at 22:07
    Reply

    Niesamowicie pyszna :)

Aga
21 February 2015 at 09:16
Reply

Dziś próbuję zrobić to cudo :) czy zmieści mi się w formie keksowej? Niestety nie posiadam jeszcze formy na babkę ;)



    Żaneta
    21 February 2015 at 09:53
    Reply

    Zależy jak duża ta forma. Ciasto nie powinno zajmować więcej jak 3/4 foremki, jeśli coś zostanie, możesz zrobić kilka babeczek :)

Aga
21 February 2015 at 19:03
Reply

Rzeczywiście bardzo aksamitna babka :) wyszła pysznie! Miało być ciasto na niedzielę, a zniknęło przed końcem soboty ;)



    Żaneta
    21 February 2015 at 19:27
    Reply

    Zawsze można zrobić drugą, haha :)

gin
22 February 2015 at 12:38
Reply

Ma taki piękny, głęboki kolor, i wygląda naprawdę cudownie :) Zjadłabym :)



    Żaneta
    22 February 2015 at 16:39
    Reply

    Kolor dzięki ogromnej ilości kakao. Mam jeszcze kawałek, wpadasz? :)

Fluffy :)
1 April 2015 at 23:49
Reply

Witam, mam pytanie odnośnie kakao, czy użyłaś gorzkiego czy takiego słodkiego?
Pozdrawiam



    Żaneta
    3 April 2015 at 13:34
    Reply

    Do ciast tylko gorzkie :)

KAsia
17 September 2015 at 17:01
Reply

Dziękuję za cuuudowny przepis :) Długo szukałam ideału, aż wreszcie znalazła. Mięciutka, puszysta, wilgotna i mocno czekoladowa. Już na sam zapach podczas pieczenia ślinka cieknie :)



    Żaneta
    17 September 2015 at 19:09
    Reply

    Super, że smakowało :) To moje ulubione ciasto czekoladowe – jest idealne :)

Tadeusz
23 March 2016 at 21:50
Reply

Mam pytanie, jakiej średnicy jest potrzebna forma do tego ciasta, ja mam formę o średnicy 23 cm.



    Żaneta
    23 March 2016 at 22:11
    Reply

    Moja ma 25. Formy do babek są bardzo podobne, raczej nie podaje się wymiarów, bo mają zbliżone średnice :)

Paola
20 October 2017 at 15:21
Reply

Cześć, czy jak dodałam cukier puder do przesiewanych, suchych składników to nie wyjdzie mi już dalej babka? :(



    Żaneta
    20 October 2017 at 21:20
    Reply

    Powinna wyjść, może troszkę inna, ale wyjdzie :)

      Paola
      20 October 2017 at 22:14

      Zaczęłam jednak wszystko jeszcze raz, bo chciałam, żeby wyszła wg przepisu. 😉 Co najlepiej zrobić z tymi suchymi składnikami? Może jakieś babeczki?

        Żaneta
        21 October 2017 at 18:21

        Jasne – dodaj jajko, olej, mleko lub maślankę albo jogurt. Tak żeby nie było za gęste i będzie git :)

Blanka
2 April 2018 at 22:52
Reply

Z przykrością informuję, że nigdy więcej nie upiekę tej babki. Zniknęła zaraz po upieczeniu i nie wiem gdzie, obwodu bioder nie będę mierzyć. Przepyszna, pulchna (jak teraz ja) i wilgotna. Po prostu cudo



    Żaneta
    3 April 2018 at 09:07
    Reply

    Dobrze wiem o czym mówisz :D

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods