• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Pączki warszawskie
24 lutego 2014

IMG_2084

Za kilka dni Tłusty Czwartek, a więc i pączki. Nie jadam tych kupnych, bo już od dawna nie udało mi się trafić w cukierni na takie, które by mi smakowały. W książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” znalazłam przepis na pączki warszawskie – na dużej ilości żółtek, według staropolskiej receptury. 

Muszę powiedzieć, że te pączki przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Są tak puszyste, że po usmażeniu nie można ich nawet stawiać jednego na drugim! Wprawdzie nie należą do najtańszych i najprostszych w przygotowaniu, ale uwierzcie mi – warto. Zjadłam 3 pod rząd i musiałam się mocno postarać, żeby nie sięgnąć po kolejnego.

IMG_2105

IMG_2103

Składniki na pączki warszawskie – 24 szt:

Zaczyn (składniki w temp. pokojowej):

-60 g świeżych drożdży

-100 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej typ 550)

-łyżka cukru

-1/3 szklanki mleka

Ciasto właściwe:

-400 g mąki

-80 g cukru

-8 żółtek

-250 ml śmietanki 30% – letniej

-nasiona z połowy laski wanilii

-150 g roztopionego, letniego masła

-szczypta soli

-kieliszek spirytusu

Nadzienie:

-150 g konfitury z róży

-80 g drobno zmielonych migdałów

Przygotowanie:

1. Składniki na zaczyn mieszamy dokładnie i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Jajka ucieramy z cukrem.
3. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami i zaczynem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Na początku może być mocno lejące, po dłuższym wyrabianiu zacznie odchodzić od ręki i miski. Jest gotowe, gdy zrobi się lśniące i elastyczne, ale w dalszym ciągu trochę rzadkie.
4. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy, aż porządnie wyrośnie.
5. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie – składniki łączymy i dobrze mieszamy.
6. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki. Mi najlepiej było nabierać ciasto w omączone dłonie. Kawałek o wadze ok. 40 g rozpłaszczamy na dłoni, na środek nakładamy ok. pół łyżeczki nadzienia i łączymy brzegi, jak przy bułeczkach. Formujemy kulkę i kładziemy złączeniem w dół na omączonym blacie.
7. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż prawie podwoją objętość.
8. Gotowe pączki smażymy na tłuszczu (ja użyłam rzepakowego) o temp. ok.170-180 stopni. Najlepiej smażyć w szerokim i płaskim rondlu. Dobrze wyrośnięte pączki będą miały charakterystyczny pierścień z jaśniejszym ciastem.

Smacznego!

IMG_2106

IMG_2079

Przepis dodaję do akcji:

Bardzo Tłusty Czwartek 2014       Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
ciasto drożdżowepączkitłusty czwartek
Share

Desery  / Słodkości  / Tłusty Czwartek

Żaneta

You might also like

Mini pączki z serka homogenizowanego
5 lutego 2018
Drożdżowe bułeczki z masłem palonym
29 listopada 2017
Wegańskie mini pączki, kokosowo-limonkowe
22 lutego 2017

4 komentarze


Przepisy na Tłusty Czwartek - Kocioł
2 February 2016 at 11:39
Reply

[…] Pączki warszawskie […]



Renata
15 May 2016 at 04:13
Reply

pani Żaneto, podzielam Pani zdanie dotyczące pączków warszawskich
przepis z podanej przez Pania książki autorstwa Lemnis Vitry pochodzi od Ćwierczakiewiczowej

z małą uwagą, pączki smażone na smalcu lub na dobrej fryturze bezwonnej czyli z czystego łoju nerkowego, przepis u Ćwierciakiewiczowej są o wiele lepsze i chłoną mniej tłuszczu
ponadto oleje roślinne wydzielają przy smażeniu rakotwórcze izomery trans w ogromnych ilościach – nie polecam w kuchni!
same w sobie rafinowane oleje sa rakotwórcze i nalezy je bez litości wyrzucić z kuchni choć są wygodne w stosowaniu, jednak to one własnie zajmują pierwsze miejsce na liście szkodliwej żywności

no i z całą pewnością w kuchni staropolskiej nie używano oleju do smazenia:)

i jeszcze drobiazg , zdania nie zaczyna się od „Mi”, powinno być „Mnie najlepiej było nabierać ciasto „



    Żaneta
    15 May 2016 at 11:46
    Reply

    Dziękuję za komentarz :) Nie używam tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – jestem wegetarianką.

    Jo
    22 February 2017 at 13:45
    Reply

    Watpie aby ktos tu wchodzil po lekcje ortografii czy stylistyki…a i pani styl i punkcja pozostaje wiele do zyczenia.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods