• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Muffiny z rabarbarem
14 maja 2013

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem na bazie maślanki, z chrupiącą skórką i  delikatnym wnętrzem. Idealne połączenie smaków kwaśnego rabarbaru i słodkiej posypki z cukru i cynamonu. Jak to bywa w przypadku muffinów – przepis banalnie prosty, do zrobienia  w 10 minut + pieczenie. Polecam na podwieczorek do kubka dobrej herbaty :) A już wkrótce więcej rabarbarowych przepisów!

Składniki na 12 muffinek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 55 g cukru białego
  • 55 g cukru brązowego
  • 180 g rabarbaru
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki naturalnej
  • cukier cynamonowy do posypania (można użyć zwykłego cukru zmieszanego z cynamonem)

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę suchych składników i obrany, pokrojony w kostkę rabarbar. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. W cieście mają pozostać grudki. Przekładamy masę do do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Ciasta jest dużo, więc nakładamy do pełna – będziemy mieć większe babeczki :) Pieczemy w 180º przez 25 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy blachę na ok. 5 minut, potem wykładamy muffiny na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

PS. Dzięki, Ewo, za pyszny rabarbar :)

Muffiny z rabarbarem   Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

Przepis dodaję do akcji:

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
cynamonmaślankamuffinkirabarbar
Share

Muffiny

Żaneta

You might also like

Bezy z praliną korzenną
8 lutego 2018
Korzenny syrop jabłkowy na cydrze
12 grudnia 2017
Drożdżowe bułeczki z masłem palonym
29 listopada 2017

3 komentarze


Kamciss
14 May 2013 at 22:27
Reply

Uwielbiam takie muffiny! :)
Zapraszam do siebie :)



Olcik
15 May 2013 at 16:02
Reply

lubię! bardzo:)
Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do rabarbarowej akcji :)



Olcik
15 May 2013 at 18:38
Reply

na muffinki zawsze jest dobra pora:)
szczególnie teraz- gdy maj i rabarbar!:))
Pozdrawiam,
dziękuję Ci za udział w akcji:)



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods