Dziś mam dla Was przepis z cyklu Vege Factory – krem z dyni z mleczkiem kokosowym. Rzadko jadam zupy i nie przepadam za ich gotowaniem, ale ta podbiła moje serce. Nie dość, że jest wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, to jeszcze można ją zrobić w 10 minut! O ile macie zbunkrowane w spiżarce słoiczki z zapasteryzowanym purée z dyni 😀 Albo w zamrażarce 😉 Ja jesienią zawsze zamykam dynię w słoikach i potem wykorzystuję ją np. w kopytkach, pierogach czy jako sos do makaronu. Teraz mam kolejne zastosowanie 🙂
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym jest z jednej strony bardzo łagodna, kremowa, lekko słodka. Ale po chwili można w niej poczuć orientalną nutę, a to dzięki dodanym przyprawom. Mąż powiedział, że przypomina mu smakiem curry. Jest bardzo sycąca, bo nie rozrzedzałam jej dużą ilością wody czy bulionu, ale jeśli Wam taka gęstość nie pasuje, jak najbardziej możecie zrobić bardziej płynną wersję. Ja swoją zupę podałam ze świeżymi grzankami i liśćmi kolendry. Zapraszam po przepis 🙂
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na 4 porcje:
– 500 g purée z dyni*
– 400 ml mleka kokosowego (duża puszka)
– mała cebula
– płaska łyżeczka mielonego imbiru
– pół łyżeczki chilli w proszku
– 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz do smaku
– ew. woda lub bulion do rozrzedzenia
(ja dodałam 2 kostki zamrożonego rosołu wegetariańskiego)
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy w średnim garnku na odrobinie oleju (używam kokosowego) na złoto. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy ok. 30 sekund.
2. Dodajemy mleko kokosowe, purée z dyni i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy kremową konsystencję. Dodajemy sól i pieprz i chwilę gotujemy na małym ogniu.
3. Podajemy na ciepło, np. z grzankami i świeżą kolendrą.
Przygotowanie Tefal Companion:
1.Do misy wkładamy ostrze tnące, wrzucamy obraną, pokrojoną na 4 części cebulę i siekamy 8 sekund, prędkość 12.
2. Zamieniamy ostrze na trzepaczkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, trochę oleju i smażymy 100 stopni/ obroty 3/ 1 minuta.
3. Dodajemy mleko kokosowe, purée z dyni i mieszamy – prędkość 8 / 15 sekund.
4. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy zupę – prędkość 3 / temp. 95 stopni / 10 minut.
*Jeśli nie macie gotowego purée, można je przygotować np. dzień wcześniej ze świeżej dyni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni (miąższem do góry) i pieczemy, aż będzie miękka. Studzimy, usuwamy skórę (z dyni Hokkaido nie musimy) i miksujemy np. blenderem ręcznym lub malakserem. Tak przyrządzony mus możemy zapasteryzować w słoikach lub zamrozić.
Leave A Reply