• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
25 lutego 2016
zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Dziś mam dla Was przepis z cyklu Vege Factory – krem z dyni z mleczkiem kokosowym. Rzadko jadam zupy i nie przepadam za ich gotowaniem, ale ta podbiła moje serce. Nie dość, że jest wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, to jeszcze można ją zrobić w 10 minut! O ile macie zbunkrowane w spiżarce słoiczki z zapasteryzowanym purée z dyni :D Albo w zamrażarce ;) Ja jesienią zawsze zamykam dynię w słoikach i potem wykorzystuję ją np. w kopytkach, pierogach czy jako sos do makaronu. Teraz mam kolejne zastosowanie :)
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym jest z jednej strony bardzo łagodna, kremowa, lekko słodka. Ale po chwili można w niej poczuć orientalną nutę, a to dzięki dodanym przyprawom. Mąż powiedział, że przypomina mu smakiem curry. Jest bardzo sycąca, bo nie rozrzedzałam jej dużą ilością wody czy bulionu, ale jeśli Wam taka gęstość nie pasuje, jak najbardziej możecie zrobić bardziej płynną wersję. Ja swoją zupę podałam ze świeżymi grzankami i liśćmi kolendry. Zapraszam po przepis :)

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na 4 porcje:

– 500 g purée z dyni*
– 400 ml mleka kokosowego (duża puszka)
– mała cebula
– płaska łyżeczka mielonego imbiru
– pół łyżeczki chilli w proszku
– 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz do smaku
– ew. woda lub bulion do rozrzedzenia
(ja dodałam 2 kostki zamrożonego rosołu wegetariańskiego)

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy w średnim garnku na odrobinie oleju (używam kokosowego) na złoto. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy ok. 30 sekund.

2. Dodajemy mleko kokosowe, purée z dyni i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy kremową konsystencję. Dodajemy sól i pieprz i chwilę gotujemy na małym ogniu.

3. Podajemy na ciepło, np. z grzankami i świeżą kolendrą.

*Jeśli nie macie gotowego purée, można je przygotować np. dzień wcześniej ze świeżej dyni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni (miąższem do góry) i pieczemy, aż będzie miękka. Studzimy, usuwamy skórę (z dyni Hokkaido nie musimy) i miksujemy np. blenderem ręcznym lub malakserem. Tak przyrządzony mus możemy zapasteryzować w słoikach lub zamrozić.


Wegetariański obiad VI

 

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
bezglutenowedyniajesieńlatomleko kokosowevegewegezimazupa
Share

Vege Factory  / Zupy

Żaneta

You might also like

Śniadaniowe placki z maślanki
18 listopada 2017
Muffiny czekoladowe z suszonymi bananami
24 października 2017
Dyniowe pancakes
9 października 2017

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods