Puszyste, mięsiste, lekko słodkie, domowe bułki hamburgerowe. Bardzo proste do zrobienia, a smakują milion razy lepiej, niż sztucznie napuszone sklepowe bułki. Aż oniemiałam, kiedy zobaczyłam jak mocno wyrosły mi w piekarniku, a o zapachu już nie wspomnę 🙂 Kolejny świetny przepis na pieczywo zaczerpnięty przeze mnie z bloga Tatter. Gorąco polecam – nie tylko do hamburgerów!
Z podanych składników otrzymamy 10 bułek.
Sponge:
- 320 g białej pszennej mąki chlebowej
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 340 g ciepłego mleka (35-38 stopni)
Składniki na sponge mieszamy dokładnie, zakrywamy szczelnie folia i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Sponge jest gotowy, gdy potroi swoją objętość.
Do gotowego sponge wsypujemy:
- 215 g białej pszennej mąki chlebowej.
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
Mieszamy dokładnie i dodajemy:
- 1 duże żółtko
- 9 łyżek oleju rzepakowego
Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Wkładamy je do oprószonej mąką miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, składamy kilka razy, żeby je odgazować, zagniatamy na kształt bagietki i dzielimy na 10 równych części (dobrze jest je ważyć, każda powinna mieć ok. 100 g – ale nie jest to konieczne).Formujemy kulki, zakrywamy, zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie formujemy dobrze naciągnięte bułeczki, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki przed włożeniem do pieca smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Leave A Reply