• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Domowe bułki hamburgerowe
2 lutego 2014

bułeczki hamburgerowe

 

Puszyste, mięsiste, lekko słodkie, domowe bułki hamburgerowe. Bardzo proste do zrobienia, a smakują milion razy lepiej, niż sztucznie napuszone sklepowe bułki. Aż oniemiałam, kiedy zobaczyłam jak mocno wyrosły mi w piekarniku, a o zapachu już nie wspomnę :) Kolejny świetny przepis na pieczywo zaczerpnięty przeze mnie z bloga Tatter. Gorąco polecam – nie tylko do hamburgerów!

bułeczki hamburgerowe

 

Z podanych składników otrzymamy 10 bułek.

Sponge:

  • 320 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 340 g ciepłego mleka (35-38 stopni)
Składniki na sponge mieszamy dokładnie, zakrywamy szczelnie folia i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Sponge jest gotowy, gdy potroi swoją objętość.
Do gotowego sponge wsypujemy:
  • 215 g białej pszennej mąki chlebowej.
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
 Mieszamy dokładnie i dodajemy:
  • 1 duże żółtko
  • 9 łyżek oleju rzepakowego
Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Wkładamy je do oprószonej mąką miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, składamy kilka razy, żeby je odgazować, zagniatamy na kształt bagietki  i dzielimy na 10 równych części (dobrze jest je ważyć, każda powinna mieć ok. 100 g – ale nie jest to konieczne).Formujemy kulki, zakrywamy, zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie formujemy dobrze naciągnięte bułeczki, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki przed włożeniem do pieca smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
bułkipieczywo
Share

Pieczywo

Żaneta

You might also like

Cytrynowe bułeczki drożdżowe
31 grudnia 2017
Bułki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami
30 sierpnia 2013

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods