Może to nie zabrzmi, jak najlepsza reklama, ale te ciasteczka z miodem są dziwne 🙂 Miały powstać w celu przyozdobienia miodowych babeczek, ale przepis w książce był bez zdjęcia i okazało się, że wyszły za ciemne. Strukturą i smakiem przypominają pierniczki – lekko twardawe i zbite, o korzenno-miodowym smaku. I coś mi się wydaje, że tak jak pierniczki, będą lepsze, jak dłużej postoją. Robiłam je wczoraj, a dzisiaj smakują zdecydowanie lepiej 🙂 Ja posypałam je cukrem, ale nie zaszkodzi im warstwa lukru (zaraz idę go przygotować :)). Podawać do ciepłej herbaty lub mleka 🙂
Ach, no i zapomniałam dodać, że ciasteczka z miodem pięknie prezentują się na zdjęciach 😉
Składniki na ok. 30 szt. (5 cm średnicy):
- ok. 0,5 kg mąki*
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 120 g miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
*ilość mąki jest orientacyjna, zależy od wielkości jajek i płynności miodu. Przy tych ciastkach stosujemy zasadę „mąki dać tyle, ile wchłonie masa”.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miód i mąki, ile „ciasto zabierze” 🙂 Pod koniec dosypujemy sodę, cynamon i goździki. Całość wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką, aż osiągniemy konsystencję umożliwiającą wykrawanie ciastek. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy ciastka. Pieczemy w 150° do uzyskania złotego koloru. Można przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzchy jajkiem i posypać cukrem. Uwaga! Ciasteczka bardzo szybko rosną, więc nie można długo trzymać nieupieczonych poza piekarnikiem.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
3 komentarze
Pierniczki wyszly przepyszne…. bardzo nam smakuja. Dziekuje za wspanialy przepis. Pozdrawiam Katarzyna
Super przepis! Jestem uczulona na nabiał, więc brak masła to dla mnie główny atut tych ciastek. Dodatkowo zrobiłam je z mąki żytniej – smakują wyśmienicie! Jedyne, z czym miałam problem to czas pieczenia (pierwszą partię przypaliłam…)
Też ostatnio robiłam na mące żytniej – super pasuje do pierników 🙂