Idzie zima. Powoli wyciągam z szafy coraz to cieplejsze swetry, czapki, szaliki i rękawiczki. Zmianom w garderobie towarzyszą też zmiany w moim menu. Coraz bardziej ciągnie mnie do pieczonych warzyw, kasz i zup. No ale co ze słodkim? Tu ratuje mnie kasza jaglana i masło orzechowe 🙂 Przygotowuję z nich budyń jaglany. To taka zdrowsza namiastka zwykłego budyniu. I dużo zdrowsza! Kasza ta ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze i zasadotwórcze. Świetna na początkową fazę przeziębienia 😉 Ja w przepisie użyłam mleka roślinnego, ale możecie równie dobrze użyć krowiego. Choć podobno przy przeziębieniach lepiej nabiał ograniczać 😉
Budyń jaglany z bananem i masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego + do miksowania
1 banan
3 łyżeczki masła orzechowego
garść orzechów ziemnych
ew. miód
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy we wrzątku, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie.
2. Ugotowaną kaszę umieszczamy w wysokim naczyniu do miksowania. Dodajemy banana oraz masło orzechowe i miksując, dolewamy stopniowo mleka, żeby uzyskać konsystencję budyniu.
3. Podajemy z uprażonymi orzechami, kawałkami banana i miodem.
Smacznego!
5 komentarzy
Fajny ten budyń, chyba też muszę sobie taki zrobić 🙂
Koniecznie rób! Ja będę wrzucać jeszcze 2 przepisy z innymi smakami 🙂
[…] Przy pierwszych objawach infekcji, warto sięgnąć po polską królową kasz, sławną już ze swoich cennych dla zdrowia właściwości – kaszę jaglaną. Ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze i zasadotwórcze. Przyrządziliśmy na jej bazie pyszne budynie jaglane. Najlepiej wykonać je na mleku roślinnym, które w odróżnieniu od mleka krowiego, nie ochładza i nie nawilża organizmu. Dietetycy są w tej kwestii dość zgodni – nabiał w przypadku przeziębień należy ograniczać. Możecie skorzystać z przepisu na budyń jaglany, który przygotowała dla Was Żaneta ze słodkiego bloga Cupcake Factory. […]
Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią. Jednakże nigdy nie odważyłam się gotować jej z mlekiem roślinnym, tak po prawdzie nie wiem dlaczego. Jednak widząc Twój przepis jestem pewna, że jutro na deser będę delektować się Twoim wyśmienitym budyniem. Ahh już nie mogę się doczekać, aż go przygotuję.
Mleko roślinne jak zwykłe mleko krowie – nadaje się do gotowania 🙂 Przypomniałam sobie, że mam jeszcze 2 smaki do opublikowania. Mam nadzieję, że również ci się spodobają 🙂